Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Brexit geen dreiging voor lokale visserijsector

Brexit geen dreiging voor lokale visserijsector

08/03/2018 10:44 - Ivan Cairo

Brexit geen dreiging voor lokale visserijsector

Foto: BBC.com  

PARAMARIBO - Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU) heeft ingrijpende gevolgen voor de voormalige Europese kolonieën, de zogenoemde ACP-landen: 75 procent van de export van deze landen gaat naar het Verenigd Koninkrijk. Dat kwam in Brussel, België, naar voren tijdens een workshop over de gevolgen van Brexit, het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

Als onderdeel van Cariforum (Caricom plus Dominicaanse Republiek) tekende Suriname in 2008 ook voor de Economic Partnership Agreement (EPA) met de EU. Deze overeenkomst moet nog door het parlement worden goedgekeurd. Vertegenwoordigers van de visserijsector verwachten niet dat Brexit een probleem zal vormen voor de uitvoer van Surinaamse producten naar Groot-Brittannië.

Suriname is zowat het enige land in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika dat voldoet aan de strenge Europese standaarden voor voedselveiligheid als het gaat om vis- en visproducten. "Ruim 40 tot 45 procent van de Surinaamse visexport naar Europa gaat naar de Britse markt", zegt Udo Karg, voorzitter van de Suriname Seafood Association, tegen de Ware Tijd. Over eventuele gevolgen van Brexit voor de sector heeft de associatie zich nog niet gebogen.

Ofschoon er geen sprake is van grote bezorgdheid, houdt men wel rekening met het eventueel wegvallen van deze afzetmarkt. Terwijl de associatie zich niet zoveel zorgen maakt over het vertrek van Engeland uit de EU, baart de EPA wel zorgen. Daarom zal eind deze maand in samenwerking met het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven een congres hierover worden gehouden. Daar zal een duidelijk standpunt worden ingenomen.

Als het aan de associatie ligt wordt de overeenkomst door het parlement goedgekeurd, zodat Suriname zich volledig aansluit bij het handelsakkoord. "We hebben geen keus dan om mee te doen. We vergeten soms dat we een dorp zijn en geen land", zegt Karg. Niet meedoen zou niet alleen voor de visserijsector maar voor het hele land een probleem zijn. De visserijsector heeft, aldus de voorzitter, een spinoff-effect naar tussen de 190.000 en 200.000 mensen in het land.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen