Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vereniging Gron Fanowdu in startblokken

Vereniging Gron Fanowdu in startblokken

07/03/2018 19:27 - Van onze redactie

Chanelle Simons en Rob Kensmil tijdens de persconferentie.

Chanelle Simons en Rob Kensmil tijdens de persconferentie. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - “We zijn geen verkavelingsbedrijf of projectontwikkelaar, wij zijn slechts een vereniging die de ‘mofina wan’ wil helpen aan grond.” Dit zei Rob Kensmil, voorzitter van de vereniging Gron Fanowdu tijdens een persconferentie gisteren bij 't Vat. Samen met andere grootgrondbezitters is hij bezig een vereniging op te richten die 150 hectare grond in Para beschikbaar stelt. Die grond maakt deel uit van een plantage die geërfd is door bestuursleden van de vereniging in oprichting.

"Geinteresseerden mogen zich als lid registreren en betalen maandelijks minimaal SRD 175 contributie, waarmee ze de garantie en toestemming krijgen om op de aangewezen grond van minimaal vierkante meter een goed uitziend huis te bouwen." Dat laatste is een voorwaarde van het bestuur. Maar met de contributie is men er nog niet, want de leden zullen ook moeten bijdragen aan voorzieningen als ontbossen, aanleg van stroom- en watervoorzieningen en de bestrating.

Kensmil zegt dat hoe meer leden er zijn, hoe kleiner de bijdrage per lid zal zijn. Het voorlopige streven is duizend leden. Zijn beweegredenen om de vereniging op te richten, is het principe dat iedere Surinamer recht heeft op grond. Die is overigens niet altijd bereikbaar. "De prijzen liggen ver boven wat de gemiddelde Surinamer verdient. Daarom zijn er zoveel grondaanvragen."

Kensmil wil met dit project niet alleen tegemoetkomen aan de grondbehoefte, maar wil ook ontwikkeling brengen binnen Para. "Het is een groot district met genoeg potentie. Wie weet wordt het een tweede hoofdstad", droomt hij groots. "De stichting is nog in oprichting, maar er zijn al potentiële gesprekken geweest met mensen en bedrijven die iets zouden kunnen betekenen voor Gron Fanowdu."

Dat de leden toestemming van de vereniging krijgen om te mogen bouwen, wil nog niet zeggen dat zij naar de bank kunnen stappen voor een hypotheek. "We zijn in gesprek met financiers die leningen tegen een lagere rente dan de bank willen bieden aan de leden om hun huis te bouwen." Op de vraag hoe het zit met eigendom en rechten op de percelen zegt Kensmil: "De grond die beschikbaar wordt gesteld aan de leden wordt geen eigendom."

De percelen blijven eigendom van de grootgrondbezitters, maar mensen krijgen wel de garantie en toestemming om het perceel te bewerken. "Men moet er wel bij stilstaan dat deze regeling gezien kan worden als erfpacht of grondhuur. Je betaalt als lid van de vereniging veertig jaar lang je contributie en daarna wordt je schuldvrij verklaard." Of dit genoeg zekerheid zal bieden aan de leden is volgens Kensmil vooral een kwestie van vertrouwen.

De toestemming aan de leden om te bouwen kan volgens advocaat Ben Halfhide pas gegeven worden als het bestuur als rechtspersoon gemachtigd wordt door de erfgenamen van de gronden. "Het kost veel geld en tijd om toestemming van de erfgenamen te verzamelen. Onder andere moet eerst worden nagegaan hoeveel erfgenamen er zijn. Met deze verklaring van eigendom die is opgemaakt door de notaris, kan men wel volgens de erfgenamen handelen", aldus Halfhide. Hij kan zich nauwelijks indenken dat mensen zover zullen gaan. "Het is niet alleen een lang proces, maar ook duur. Het kan jaren duren voordat je de rechtmatige eigenaren hebt geïdentificeerd en van elk van hen toestemming hebt gehad."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina