Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ajoeba groeit op wonderbaarlijke wijze

Ajoeba groeit op wonderbaarlijke wijze

07/03/2018 18:49 - Audry Wajwakana

Tolin Alexander, regisseur van het theaterstuk Ajoeba.

Tolin Alexander, regisseur van het theaterstuk Ajoeba. Foto: Ben Ong  

PARAMARIBO - In een makkelijke stoel gezeten luistert regisseur Tolin Alexander naar de oefeningen voor het nieuwe theaterstuk Ajoeba. De avond is net gevallen en de zoemende muggen laten zich gelden. Maar dat deert de acteurs Brigitta Misidjan, Regina Haakmat en Jose Parami niet. Het theatergezelschap doet zijn laatste repetities voor de muziektheatervoorstelling ‘Ajoeba’ die op 16 en 17 maart in Thalia wordt opgevoerd.

Het stuk is geschreven door Josta Vaseur, die het publiek laat meekijken in het huwelijk van Ajoeba (Misidjan) en Charles (Parami). Als een orkaan letterlijk en figuurlijk door Ajoeba's leven raast, besluit ze voor goed haar eiland te verlaten en ze kiest voor Suriname. De rode draad in het verhaal is de wijze waarop de vrouw zichzelf een weg baant om op eigen benen te staan. "Voor een vrouw die getekend is door huiselijk geweld is dat niet zo eenvoudig", zegt Alexander. Om dit soort moeilijke vraagstukken bespreekbaar te maken, maakt hij gretig gebruik van theater.

In het verhaal had Vaseur naast de twee hoofdrolspelers een zangeres voor het zanggedeelte. "Tolin heeft die zangeres 'Loraine' (Haakmat) niet alleen laten zingen, maar gaf haar ook een rol. Het stuk is op wonderbaarlijke wijze gaan groeien", zegt Vaseur. Het stuk bevat veel drama, humor en zang, waarbij de Rolinzo Huur, Asgar Koster, Julian Anijs en Elijah Cairo zorgen voor de muzikale begeleiding. De bijrollen worden gespeeld door Gaby Treurniet en Diego Lapar. Speciaal voor het stuk heeft Vaseur ook het lied 'Gelijkwaardig' geschreven.

De auteur brengt het stuk geheel op eigen kosten uit. Om de extra kosten te drukken heeft ze haar terras omgetoverd tot een oefenruimte. "De intentie is niet om er winst uit te halen, maar de boodschap van women empowerment over te brengen. Die boodschap blijft continu naar de vrouwen toe, there is always a choice. Denk niet: 'ik zit erin, en ik kom er nooit meer uit'. Er is altijd een keus, als je het wilt zien."

Het was de bedoeling dat cultuurguru Wilgo Baarn het stuk zou regisseren. Maar hij werd ziek en toen hij niet beter werd, verdween het stuk in de koelkast. Op zijn sterfbed verzocht hij Vaseur om het stuk toch te laten opvoeren. Als ode aan Baarn zocht ze naar geschikte acteurs en vond in Alexander de juiste regisseur.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen