Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Zorgverzekering ook via Zorgvoorzieningenfonds

Burgers kiezen eerder voor Sozavo bij zorgverzekering

21/02/2018 06:18 - Aidy Pinas

Burgers kiezen eerder voor Sozavo bij zorgverzekering

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Voor hun ziektekostenverzekering kloppen burgers eerder aan bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) dan bij het Zorgvoorzieningenfonds. Tot deze conclusie komt de Zorgraad. Sozavo dekt de verzekering voor personen van 17 tot 59 jaar wanneer zij een aanvraag doen. Ze moeten wel eerst een screening ondergaan.

Volgens de voorzitter van de raad, Anjenie Ganput, melden weinig personen gebruik van de mogelijkheid om een verzekering aan te vragen bij het Zorgvoorzieningenfonds. Personen die niet in staat zijn om hun ziektekostenverzekering te betalen, kunnen aankloppen bij het Zorgvoorzieningenfonds. Op basis van voorwaarden kunnen ze in aanmerking komen voor een lening om hun verzekering te betalen. De rente is 2 procent en er is een maximale aflossingsperiode van tien jaar.

Tijdens de openbare vergadering van de raad in het weekend is dit onderwerp weer ter sprake gekomen. Op eerdere bijeenkomsten was er ook al nagegaan wat kan worden gedaan om de mensen te bewegen bij het Zorgvoorzieningenfonds aan te laten kloppen. Een gedachte was dat enkele van de voorwaarden een drempel vormen. Eén hiervan is dat de aanvrager een vast inkomen moet hebben. Ook moet zo' n persoon minimaal een basiszorgverzekering hebben.

De Zorgraad heeft in de afgelopen periode getracht om de gemeenschap in te lichten over deze mogelijkheid en zegt zich te zullen blijven inzetten om het doel te bereiken. Het fonds wordt beheerd door het Uitvoeringsorgaan Basiszorg. Het wordt in stand gehouden door de verzekeraars, die verplicht zijn om 3 procent van de premie die ze ontvangen hierin te stoppen. Alleen verzekerden van een door de Zorgraad erkende maatschappij mogen een lening afsluiten bij het fonds. De VCB Bank doet de administratie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina