Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Zwangerschapspsychose bij dood zuigelingen

Zwangerschapspsychose kan oorzaak zijn bij dood zuigelingen

14/02/2018 09:40 - Naomi Hoever

Zwangerschapspsychose kan oorzaak zijn bij dood zuigelingen

 

PARAMARIBO - Het overlijden van twee zuigelingen, mogelijk door het handelen van de moeders, kan volgens psycholoog Glenn Leckie en gynaecoloog Satish Mohan verband houden met zwangerschapspsychose. Maar ze kunnen dit niet met zekerheid stellen, omdat zij de thuissituatie niet kennen.

In het ene geval heeft de negentienjarige X.A. haar baby van drie maanden gekookte zoete patat gegeven en het kindje vervolgens in een hangmat gelegd. Toen zij van het toilet terugkwam bleek de zuigeling te zijn gestikt. Volgens Leckie is psychose een laatste indringende roep om hulp van een moeder die geen geloof heeft dat het goed komt met haar kind.

"De vrouw in een psychotische toestand ziet geen uitweg meer. Ze zit klem met het leven van haar kindje." De psycholoog zegt dat hierdoor de levenskansen van het kind verminderen, waarbij er verwaarlozing van de baby plaatsvindt. " Het is niet dat ze niet om haar kind geeft. Haar gedrag heeft ze vaak genoeg niet door. Ze vreest voor het gevaar dat zij vormt voor haar eigen kind", zegt Leckie.

De vrouw schiet dan in een postnatale psychose. "De moeder ontwikkelt negatieve gevoelens voor het kind." Dat zou vooral gebeuren bij ernstige familie- en relatieproblemen. Leckie stelt verder dat afhankelijk van hoe de omgeving reageert, er verandering kan optreden. Vooral als de familie zich bekommert om het kind. "Het kan verholpen worden door begeleiding te geven vooral in de omgeving van de moeder." De aandoening houdt altijd verband met omgevingsfactoren.

Het tweede geval is dat van een zuigeling van vijf maanden die door de 26-jarige W.B. met bijtwonden en blauwe plekken is gebracht naar de Spoedeisende Hulp. De baby overleed maandag in het ziekenhuis als gevolg van de mishandeling. De vader zou meer van de zaak afweten. Dokter Mohan zegt dat psychose meestal niet tijdens de zwangerschap wordt ontdekt maar pas in het kraambed. In 30 tot 60 procent van de gevallen kan de psychose binnen tien dagen over zijn.

Hormoonschommelingen spelen een rol. In minder dan een half procent van de gevallen kan de psychose verergeren tot postnatale depressie. Dit kan zich acht tot twintig weken na de zwangerschap voordoen. Zulke vrouwen worden dan emotioneel. Er treden plotselinge huilbuien op en ze zijn extra gevoelig. "Dit is gevaarlijk voor moeder en kind." Bij controle kan de gynaecoloog slaapstoornissen, angst en paranoïde gedachten waarnemen en ook kunnen stemmingswisselingen en abnormaal gedrag optreden.

Als de vrouwenarts dit constateert wordt de moeder verwezen naar de psycholoog. Mohan zegt dat vooral extra waakzaamheid betracht moet worden bij vrouwen die al kinderen hebben. Vaak genoeg denkt de vrouw in psychose aan manieren om haar carrière te combineren met het moederschap en het huishouden. Als de aandoening niet wordt verholpen kan de vrouw op den duur haar kind of zichzelf van het leven beroven.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina