Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nieuwe veerboot met Frans-Guyana dichterbij

Nieuwe veerboot met Frans-Guyana dichterbij

14/02/2018 06:18 - Eliézer Pross

Veerboot La Gabrielle vaart nu tussen Albina en St. Laurent du Maroni.

Veerboot La Gabrielle vaart nu tussen Albina en St. Laurent du Maroni. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De bouw van een grotere veerboot dan nu in bedrijf is tussen Suriname en Frans-Guyana zal mogelijk binnen enkele maanden beginnen. “Ze zal gebouwd worden door een Surinaamse contractor”, zegt de Franse ambassadeur in Suriname, Antoine Joly. Naast de legale pont zijn er kleine illegale boten die gedoogd worden, vergelijkbaar met het backtracksysteem aan de grens met Guyana.

Suriname en Frans-Guyana onderhandelen al geruime tijd over een grotere veerboot, die gefinancierd zal worden door de Europese Unie. Suriname is al bezig met het aanleggen van een grotere steiger. "Frans-Guyana zal er binnenkort mee beginnen", vertelde de gezant maandag aan journalisten.

Het project voor een nieuwe veerboot en steigers zal totaal vijf miljoen euro kosten. Joly stelt dat een grotere veerboot nodig is voor betere dienstverlening bij het personen- en goederenvervoer. Het bedrijfsleven in zowel Suriname als Frans-Guyana heeft hierom vaker gevraagd, omdat dit de wederzijdse handel zal vergroten.

Toch blijft de ideale oplossing een brug tussen de twee landen. Joly zegt dat president Bouterse dit ook graag heeft en staat zelf ook achter deze optie. Maar op grond van de realiteit verwacht hij gezien de grote investering dat een brug nog lang op zich zal laten wachten. "Financiering van dergelijke grote projecten is altijd een probleem, ook voor landen als Frans-Guyana", zegt de ambassadeur.

Een optie om de bouw van een brug te bespoedigen is die te laten financieren viazo "publiek-privaat partnerschap". Het geld komt dan van particulieren die in ruil daarvoor bijvoorbeeld concessierechten van de twee overheden kunnen krijgen voor een periode van dertig jaar, waarbij ze hun geld terug zullen mogen verdienen door tolheffing voor de oversteek.

"Dit model is met succes toegepast in Guyana met de bouw van een drijvende brug. Het beste is dat wij ook een drijvende brug aanleggen", aldus Joly. Een dergelijk type brug is flexibel en kan verplaatst worden, bijvoorbeeld voor de vrije doorgang van schepen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina