Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nederlandse ex-premier Ruud Lubbers overleden

Nederlandse ex-premier Ruud Lubbers overleden

14/02/2018 14:23

Ruud Lubbers

Ruud Lubbers Foto: EPA  

DEN HAAG - De Nederlandse oud-premier Ruud Lubbers is woensdag op 78-jarige leeftijd overleden.Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Lubbers is overleden in zijn woonplaats Rotterdam in bijzijn van zijn vrouw en kinderen.

Lubbers was de langstzittende premier van Nederland. De CDA'er stond aan het hoofd van drie kabinetten in de periode van 1982 tot 1994.Voor die tijd was hij onder meer minister van Economische Zaken, lid van de Tweede Kamer en fractievoorzitter van het CDA.

Na zijn loopbaan in de politiek was hij hoogleraar en Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties. Ook was hij twee keer betrokken bij de vorming van een nieuw kabinet als informateur, in 2006 en 2010. In 1995 werd hij benoemd tot minister van staat. Een eretitel die wordt toegekend door de koning, op voordracht van de ministerraad. 

Desi Bouterse had Lubbers onder ede willen laten horen door de Nederlandse rechter. Dat liet zijn advocaat Inez Weski in 2015 weten. Weski wilde onderzoeken in hoeverre Lubbers, andere Nederlandse politici en justitiële toppers via 'misbruik van het strafrecht' hebben bijgedragen aan de Nederlandse veroordeling van Bouterse in 1999 tot elf jaar celstraf wegens betrokkenheid bij drugshandel. NU.nl /AD.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina