Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Internationale blamage

COMMENTAAR: Internationale blamage

14/02/2018 12:00

COMMENTAAR: Internationale blamage

 

SURINAME HEEFT MINSTENS twee jaar geen contributie aan de Verenigde Naties (VN) betaald. Daarom is krachtens artikel 19 van het VN-verdrag het land zijn stemrecht in de Algemene Vergadering ontnomen. Een grotere internationale schande en blamage is haast ondenkbaar. De minister van Buitenlandse Zaken lijkt de meest voor de hand liggende regeringsvertegenwoordiger die voor dit debacle verantwoordelijk kan worden gesteld. De zaken die bij de VN gebeuren vallen rechtstreeks onder haar. Deels is dit misschien ook de minister van Financiën aan te rekenen.

In het radioprogramma 'Bakana Tori' probeerde minister YldizBeighle deze zeer kwalijke zaak dinsdagmiddag nog te bagatelliseren. Wat er is gebeurd is volgens haar "geen schande". Ze deed voorkomen alsof het allemaal niet zo erg is want er staan geen zwaarwichtige zaken op de agenda waarover gestemd zou moeten worden. "We hebben op dit moment niet een heleboel dat we volgen, want er zijn geen heftige vergaderingen die nu plaatsvinden", waren haar woorden.

Met zoveel woorden zegt de bewindsvrouw dat wanneer je thuis geen bezoek verwacht je jouw huis niet hoeft schoon te maken of te houden. Erger kan het niet. En het is kennelijk deze attitude die door de VN wordt afgestraft. De landenorganisatie heeft namelijk uitzonderingsgronden waarop lidlanden zich kunnen beroepen indien ze niet bij machte zijn of waren aan hun contributieverplichtingen te voldoen. Die omstandigheden moeten wel buiten hun invloedssfeer liggen. Op grond daarvan krijgen vier landen dispensatie. De Volkerenorganisatie heeft dus geconstateerd dat Suriname wel bij machte is om te betalen, maar dat gewoon niet doet.

Dit wordt overigens bevestigd door minister Beighle. Volgens haar heeft de schorsing van het stemrecht niets te maken met het feit dat het land niet kan betalen. Het is dus onwil. Als het geld er is waarom wordt er dan niet betaald? Waarom deze internationale schande over het land halen? Beighle noemt het een samenloop van omstandigheden dat betalingstermijnen zijn verstreken, dat het VN-verdrag toestaat dat er betalingsachterstanden mogen zijn. Een zwakker argument is ondenkbaar.

In elke gezonde democratie, waar zowel coalitie als oppositie haar taak serieus neemt, zou het parlement de regering hierover onmiddellijk ter verantwoording hebben geroepen. Hier kiest assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons gesteund door de coalitie er doodleuk voor te beginnen met de behandeling van het Minamata-verdrag alsof dat niet kan wachten, in plaats van de regering met spoed om tekst en uitleg te vragen over de schande die over ons land is uitgeroepen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina