Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Van contractarbeider tot hoofdtolk

Sitalpersad: van contractarbeider tot hoofdtolk

13/02/2018 16:54

Historicus Jerome Egger verzorgt vrijdagavond een lezing over Sitalpersad (links op de foto, zittend met snor en tropenhelm), die in 1882 als tiener in Suriname arriveerde en uitgroeide tot hoofdtolk.

Historicus Jerome Egger verzorgt vrijdagavond een lezing over Sitalpersad (links op de foto, zittend met snor en tropenhelm), die in 1882 als tiener in Suriname arriveerde en uitgroeide tot hoofdtolk. Foto: Collectie Surinaams Museum  

PARAMARIBO - De Indiase contractarbeider Sitalpersad was 14 jaar toen hij in 1882 met zijn moeder in Suriname arriveerde. Hij ontwikkelde zich tot hoofdtolk en nam een invloedrijke positie in binnen de Hindostaanse gemeenschap van Suriname. Het leven van deze bijzondere immigrant staat centraal in een lezing van historicus Jerome Egger op vrijdag 16 februari in het Lalla Rookh Museum.

Sitalpersad leerde Hindi van zijn moeder. De kennis van die taal gaf hem een belangrijke voorsprong in zijn loopbaan als tolk, schrijft het Lalla Rookh Museum in een persbericht. Na zijn huwelijk met een christelijke, niet-Hindostaanse vrouw woonde Sitalpersad met zijn gezin in Paramaribo. Tijdens de lezing belicht Egger het leven van Sitalpersad in Paramaribo en zijn werk als tolk. 

Sitalpersad speelde een belangrijke rol binnen de Hindostaanse gemeenschap. Zo schreef zijn dochter dat 'Iedereen hem consulteerde als het ging om zaken betreffende de Hindostanen'. Door zijn invloedrijke positie kon niemand om Sitalpersad heen. Die positie maakte hem niet alleen geliefd, maar soms ook gevreesd bij delen van de Surinaams-Hindostaanse gemeenschap. Sitalpersad overleed in 1923.

Historicus Jerome Egger is momenteel richtingscoördinator Geschiedens aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Hij publiceert regelmatig over de Surinaamse en Caraïbische geschiedenis en literatuur in wetenschappelijke periodieken en De Ware Tijd Literair. De lezing is gratis toegankelijk en begint om 19.30 uur in de Ballroom van het Lalla Rookh Complex in Paramaribo.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina