Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname is VN ruim US$ 800.000 schuldig

Schuld Suriname bij VN ruim US$ 800.000

13/02/2018 22:29 - Ivan Cairo

Schuld bij VN ruim US$ 800.000

 

PARAMARIBO - Suriname moet ruim 800.000 US dollar aan achterstallige contributiegelden betalen aan de Verenigde Naties (VN). Zolang Paramaribo niet met minstens 117.000 US dollar over de brug komt, mag Suriname niet meer stemmen in de Algemene Vergadering. Zo blijkt uit een overzicht van de volkerenorganisatie. Hoeveel Suriname precies aan achterstallige contributie moet betalen wilde het minsterie van Buitenlandse Zaken (Buza) op specifieke vragen van de Ware Tijd niet aangeven.

De contributie van de lidlanden wordt aan de hand van verschillende factoren bepaald en kan van jaar tot jaar verschillen. De contributie is doorgaans een afgeleid percentage van het totale jaarbudget van de VN. De VS draagt met 22 procent van de begroting het meeste bij aan de financiering van de operaties van de organisatie, gevolgd door Japan (9,68%), China (7,92%), Duitsland (6,39%) en Frankrijk met 4,9 procent.

Suriname is in de categorie van meer dan 135 landen die minder dan 0,01 procent van de VN-begroting aan contributie betalen. De afgelopen jaren is, kennelijk door de financiële problemen waarin het land verkeert, niet betaald. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft intussen bekendgemaakt dat er alles aan wordt gedaan om snel te betalen zodat Suriname zijn stemrecht terugkrijgt. Buza-minister Yildiz Pollack-Beighle hoopt dat nog deze week geld naar de VN wordt overgemaakt. Dat zei ze dinsdagmiddag in het programma Bakana Tori op radio SRS.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina