Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Guatemala: oud-president en 9 ex-ministers in cel

Oud-president en 9 ex-ministers Guatemala in de cel

13/02/2018 19:13

Oud-president Álvaro Colom van Guatemala is opgepakt op verdenking van corruptie.

Oud-president Álvaro Colom van Guatemala is opgepakt op verdenking van corruptie. Foto: AP / Louis Soto  

GUATEMALA-STAD - In Guatemala zijn twee oud-politici gearresteerd in het kader van een corruptieonderzoek. Het gaat om de gewezen president Álvaro Colom en gewezen minister van Financiën Juan Alberto Fuentes, de huidige voorzitter van hulporganisatie Oxfam International.

De arrestatie van Fuentes verhoogt de druk op de Britse non-profit-organisatie, die al in moeilijk vaarwater zit sinds vorige week bekend werd dat  zeven Oxfam-medewerkers in 2011 moesten vertrekken omdat ze betrokken waren bij seksfeestjes met jonge prostituees in Haïti. 

Colom (66) was van 2008 tot 2012 de president van Guatemala. Het corruptieonderzoek spitst zich toe op de aankoop van bussen door zijn regering in het kader van een openbaarvervoerprogramma. "Volgens ons is alles op legale wijze gebeurd, maar laten we zien wat de rechter zegt", zei de oud-president bij zijn aanhouding.

Behalve Colom en Fuentes zijn acht andere ministers van de regering-Colom opgepakt. Allen hebben ze destijds de aankoop van de bussen ondertekend. Colom is niet de eerste Guatemalaanse leider die verdacht wordt van omkoping.

Huidig president en gewezen tv-komiek Jimmy Morales probeerde vorig jaar een aanklager uit te wijzen die hem wilde vervolgen wegens vermeende corruptie. Morales' voorganger, Otto Perez, zit momenteel achter de tralies in afwachting van zijn omkopingsproces. Demorgen.be

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina