Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nederlandse minister van Buitenlanse Zaken stapt op

Nederlandse minister van Buitenlanse Zaken stapt op

13/02/2018 14:30

Halbe Zijlstra (VVD) heeft zijn ontslag aangeboden.

Halbe Zijlstra (VVD) heeft zijn ontslag aangeboden. Foto: Hollandse Hoogte  

DEN HAAG - Halbe Zijlstra stapt op als minister van Buitenlandse Zaken van Nederland. Zijn positie bleek niet langer houdbaar nadat hij maandag moest toegeven te hebben gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in 2006.

"Om het ambt van minister van Buitenlandse Zaken niet te belasten zie ik geen andere optie dan mijn ontslag aan te bieden aan de koning. Ik doe dat met spijt in mijn hart", zei een geëmotioneerde Zijlstra dinsdag, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over de kwestie. Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66) neemt zijn taken tijdelijk waar totdat er een opvolger gevonden is.

Zijlstra zei onder andere tijdens een speech op het congres van zijn partij VVD in 2016 dat hij als medewerker van Shell achterin het zaaltje zat en Poetin zijn plannen voor "Groot-Rusland" hoorde vertellen. Poetin zou hebben gezegd dat Wit-Rusland, de Baltische Staten, Oekraïne en ook Kazachstan in zijn ogen bij Rusland horen.

Nu blijkt dat Zijlstra helemaal niet aanwezig was bij dat gesprek. Hij zou het verhaal "geleend" hebben van "een bron" die wel aanwezig was bij het gesprek. Aanvankelijk stelde hij nog dat, ondanks de leugen, de inhoud van het verhaal wel echt waar is. Maandag werd bekend dat de bron waar Zijlstra zich op baseerde de oud-Shell-topman Jeroen van der Veer was. Die stelde in de Volkskrant dat Zijlstra de inhoud van het gesprek verkeerd geïnterpreteerd heeft.  

Zijlstra verspreidde de leugen sinds 2014. Het verhaal kwam tijdens de kabinetsformatie weer boven water toen gespeculeerd werd over een ministerschap voor Zijlstra op Buitenlandse Zaken. Er werden vragen gesteld over de geschiktheid van Zijlstra op Buitenlandse Zaken, omdat de oud-fractievoorzitter geen aantoonbare buitenlandervaring heeft.

Het is niet de eerste keer dat Zijlstra toegeeft te hebben gelogen. In een interview met het AD in februari 2016, zei hij dat vluchtelingen in Nederland in aanmerking kwamen voor ooglidcorrecties en borstvergrotingen. Dat bleek niet waar te zijn. NU.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina