Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DNA-leden stellen vragen over verlies VN-stemrecht

DNA-leden willen informatie over verlies VN-stemrecht

13/02/2018 13:40 - Ivan Cairo

DNA-leden willen informatie verlies VN-stemrecht

Marinus Bee van oppositiepartij Abop dinsdag in De Nationale Assemblee. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Verschillende parlementariërs wensten dinsdag onmiddellijk door de regering geïnformeerd te worden over een aantal brandende vraagstukken. Vooral het nieuws dat Suriname zijn stemrecht binnen de Verenigde Naties heeft verloren vanwege betalingsachterstand van de contributie riep vragen op. Bij de openbare vergadering wenste onder andere oppositielid Asiskumar Gajadien dat het agendapunt ‘Rondvraag’ weer op de reguliere agenda komt.

Abop-vertegenwoordiger Marinus Bee noemde de zaak rond het VN-stemrecht zeer ernstig. Hij bracht naar voren dat het college door de regering geïnformeerd zou moeten worden bij welke organisaties Suriname nog betalingsachterstanden heeft. DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons stond op het punt het gevraagde agendapunt aan de agenda toe te voegen, maar NDP-fractieleider André Misiekaba vroeg haar om dat niet te doen, toen oppositieleden hem stoorden terwijl hij opmerkingen plaatste. Na wat over en weer gepraat vluchtte de voorzitter in een schorsing om deze zaak binnenskamers te proberen op te lossen.

Tegenover de Ware Tijd stelde Misiekaba dat het college over de VN-kwestie van de regering wil weten "wat zij precies gaat doen en hoe zij zal voorkomen dat dit weer gebeurt en dat andere organisaties waar wij ook achterstanden hebben in de gaten worden gehouden". Carl Breeveld (DOE) vindt dat de achterstanden snel ingelopen moeten worden. "De Surinaamse regering doet er goed aan om zo gauw als mogelijk de achterstallige contributies te betalen, evenals ook de nationale schuldeisers", zegt hij.

Na de schorsing werd de agenda aangevuld met 'Rondvraag' en kregen leden de gelegenheid daarvoor in te tekenen. Op de agenda stond als hoofdpunt de behandeling van het Minamata-verdrag dat gericht is op de uitbanning van kwik. Simons kondigde ook aan dat zij de begrotingsbehandeling 2018 donderdag wil hervatten. Uiterlijk woensdagochtend verwacht de assembleevoorzitter aanvullende documenten en informatie van de regering om de begrotingsbehandeling te kunnen voorzetten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina