Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bond Surpost: ‘Directeur moet toelage betalen’

Bond Surpost: ‘Directeur moet toelage betalen’

13/02/2018 15:32 - Gilliamo Orban

Protesterende Surpostmedewerkers, onlangs op de stoep van het ministerie van Financiën.

Protesterende Surpostmedewerkers, onlangs op de stoep van het ministerie van Financiën. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - "Wij gaan niet meer halen en trekken, omdat we van een vertegenwoordiger van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën hebben begrepen dat de directeur van Surpost de koopkrachtversterking moet uitbetalen.” Dat zegt de vakbond van Surpost die opkomt voor de toelage die onder meer de ambtenaren sinds april 2017 ontvangen.

Aan het bondsbestuur is gezegd dat het ministerie de subsidieaanvraag van Surpost voor de koopkrachtversterking heeft afgewezen, maar nimmer is gezegd om de toelage niet te betalen. Integendeel: volgens het bestuur zou het ministerie de directeur erop hebben gewezen dat het bedrijf de koopkrachtversterking moet betalen.

Ook stelt de vakbond dat de minister nooit een overeenkomst met de Surpostdirectie heeft getekend dat de koopkrachtversterking niet ten laste komt van het bedrijf. De vakorganisatie zegt dat er getekend is voor de aanvraag van de subsidie, om de toelage te betalen.

"De bond kan geen subsidie aanvragen. Dat kan alleen het bedrijf doen", zegt John Power, directeur van Surpost. Hij wijst erop dat de bond en Surpost zijn overeengekomen dat de toelage niet betaald wordt door het bedrijf. Dat is volgens hem gedaan, omdat de koopkrachtversterking één van de eisen was van de bond tijdens onderhandelingen over een collectieve arbeidsovereenkomst.

Ook zegt Power dat hij nooit heeft gezegd dat het bedrijf de toelage zal uitbetalen, zodra het geld hiervoor is gestort. "Als ze zeggen dat het ministerie aan hen heeft meegedeeld dat de directeur het geld moet uitbetalen, dan moet ik een brief krijgen waarin dat staat."

Power blijft erbij dat het bedrijf een rechtspersoon is met een collectieve arbeidsoverkomst waaruit de arbeidsregelingen voortvloeien. De koopkrachtversterking is daarin niet opgenomen. Maar de bond stelt dat Surpost een staatsbedrijf is en de medewerkers zijn gelijkgesteld aan ambtenaren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina