Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Raad op naleven VN-sancties ingesteld

Raad voor toezicht op naleven VN-sancties ingesteld

11/02/2018 10:39 - Wilfred Leeuwin

PG Roy Baidjnath Panday (l) met de leden van de Raad van Internationale Sancties.

PG Roy Baidjnath Panday (l) met de leden van de Raad van Internationale Sancties. Foto: NII  

PARAMARIBO - “Geen enkel land, dus ook Suriname niet, is in staat terrorisme alleen te bestrijden. Voor een succesvolle bestrijding moeten landen nauw samenwerken. Terrorisme maakt geen etnisch onderscheid, discrimineert niet en is vernietigend naar alles en iedereen toe. Dit zei de minister van Buitenlandse Zaken (Buza), Yldiz Pollack-Beighle vrijdag.

Ze sprak bij de installatie van een raad die moet toezien op de nationale naleving van sancties in resoluties die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) heeft goedgekeurd. De werkzaamheden van deze raad worden geacht te zijn begonnen in oktober 2016. De zittingsduur is drie jaar.

De Caribbean Financial Agency Taksforce zal het controlerend orgaan zijn dat nagaat of en zo ja hoe Suriname uitvoering geeft aan haar verplichtingen die voortvloeien uit de resoluties van de VN. Het gaat om sancties aan terroristische en of daaraan verbonden organisaties en personen. De VN-resoluties hebben tot doel veiligheid, vrede en orde te handhaven naar internationale rechtsorde. Suriname heeft hiervoor al enkele wetten aangepast.

Minister Beighle stelt dat de VN-sancties een dwingend karakter hebben. Zij hoopt dat met de installatie Suriname aan de taskforce aangeeft dat er een stap vooruit is gemaakt in het bestrijden van terroristische activiteiten en dan ook een betere beoordeling krijgt bij het melden van terroristische transacties en de bestrijding van terrorisme.  

De raad wordt gevormd door de juristen Cynthia Klein als voorzitter, namens het Hof van Justitie, Angela Limon (Centrale Bank van Suriname), Natasha Baidjnath Panday (Meldpunt Ongebruikelijke Transacties), Shirley Ronodikromo (Buza) en Tjitrawatie Algoe (Bureau Nationale Veiligheid). De raad valt onder het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina