Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geen uitspraken over conflict Venezuela-Guyana

Suriname: Geen uitspraken over grensconflict Venezuela-Guyana

10/02/2018 18:01 - Ivan Cairo

Suriname: Geen uitspraken grensconflict Venezuela-Guyana

De regering doet geen uitlatingen over het slepend grensdispuut tussen Guyana en Venezuela, zegt waarnemend Buza-directeur, Michiel Raafenberg. Foto: Ivan Cairo  

PARAMARIBO - De regering doet geen uitspraken over het grensdispuut tussen Guyana en Venezuela. Met beide buurlanden worden nauwe bilaterale banden onderhouden. “Deze aangelegenheid betreft de relatie tussen Guyana en Venezuela en daarover laten wij ons niet uit”, antwoordt Michiel Raafenberg, waarnemend directeur bij Buitenlandse Zaken (Buza) op vragen van de Ware Tijd over een eventueel standpunt van Suriname omtrent het grensconflict tussen de twee landen.

Wel benadrukt Suriname, zegt de Buza-topper, dat alle geschillen waar ook ter wereld langs vreedzame weg dienen te worden opgelost met respect voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Staten. De afgelopen dagen zijn missies van Venezuela en Brazilië naar Paramaribo gekomen om te praten over de bilaterale samenwerking. In de Braziliaanse media werd gespeculeerd dat de Braziliaanse missie naar Suriname te maken zou hebben met vermoedelijke invasieplannen van Venezuela.

"Over hetgeen er in de Braziliaanse kranten heeft gestaan en wel of geen reactie daarover van de Braziliaanse regering, kan geen reactie op worden gegeven, omdat dat een interne aangelegenheid betreft tussen de Braziliaanse regering en de Braziliaanse pers", zegt directeur Raafenberg. Hij voegt eraan toe dat tijdens het bezoek van de Braziliaanse delegatie donderdag van gedachten is gewisseld over onderwerpen die te maken hebben met regionale veiligheid met nadruk op het bestrijden van grensoverschrijdende illegale activiteiten.

In dit verband is er een gezamenlijke vergadering geweest met de ministers van Defensie, Justitie en Politie en Buitenlandse Zaken. Er is eveneens een ontmoeting geweest tussen de respectieve bewindslieden van Defensie waarbij de samenwerking op het gebied van defensie tussen Suriname en Brazilië is herbevestigd. De Braziliaanse delegatie bestond onder meer uit de ministers van Defensie, Justitie en Veiligheid en de chefstaf van het Bureau voor Institutionele Veiligheid van de president van Brazilië. Dezelfde delegatie voerde vrijdag ook besprekingen in Georgetown, Guyana, met de Guyanese regering.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina