Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Niet achteroverleunen

COMMENTAAR: Niet achteroverleunen

10/02/2018 12:00

COMMENTAAR: Niet achterover leunen

 

PARAMARIBO - POLITIEK ANALIST HARDEO Ramadhin heeft enkele kleine politieke partijen gevraagd zich te beraden over hun voortbestaan. Het gaat daarbij om partijen die tijdens de verkiezing van 2015 - en sommige ook daarvoor - geen zetel hebben gehaald. De taak van een politieke partij is om een visie, een manier van denken en misschien zelfs een ideologie te presenteren.

Een bijbehorend partijprogramma moet de kiezer overtuigen dat die bepaalde politieke partij ten minste heeft nagedacht over de richting waar het land heen moet. Wanneer een partij dit alles in orde heeft en het electoraat toch niet weet te overtuigen, is het de vraag of de partij de taal van de kiezer spreekt en voldoende voeling met het veld heeft. Aan de andere kant hebben politieke partijen natuurlijk ook een opvoedende taak en moeten hun achterban daarbij betrekken. Maar daar gaat het vaak mis.

Heel veel politieke partijen doen tussen de verkiezingen door vrijwel niets aan ontmoetingen met hun achterban, om zich net een jaar en soms zelfs negen maanden voor de verkiezingen in de strijd te werpen op hoop van zegen. Dat zijn geen politieke partijen, maar kiesverenigingen. Sommige politieke partijen willen tussentijds ook wel actief bezig zijn, maar hebben de middelen om dat te doen niet.

Grote sponsors blijven weg bij kleine partijen omdat de kans dat die in het machtscentrum komen, klein is. Zij ondersteunen financieel, maar zelden omdat ze achter de visie van de partij staan. Ze willen een return on investment. Wie hun geld accepteert, moet hun belang in de gaten houden zodra die in het beleidscentrum zit. Daarom is de oproep die Carl Breeveld deed enige tijd geleden om politieke partijen een bepaalde subsidie toe te kennen, wel iets om over na te denken. Het zou een nieuw geluid een eerlijke kans kunnen geven.

Het lastige is echter dat we niet in Utopia wonen. Politieke partijen, dus ook de partijen die aan de macht zijn, zullen niet makkelijk een regeling goedkeuren om hun 'concurrentie' aan te scherpen. Dit alles in ogenschouw genomen mag gezegd worden dat ook kleine politieke partijen recht van bestaan hebben, maar met hun bestaan alleen is hun succesgehalte niet gegarandeerd. En het buitenparlementaire werk is natuurlijk ook belangrijk, maar daarmee zal de partijvisie niet doorsijpelen in de beleidsplannen van de overheid. Werk aan de winkel dus, want alleen een kip bouwt een glansrijke carrière op door stil te zitten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina