Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Conditierapport voor tweedehandse auto’s

Yokohama introduceert conditierapport tweedehandse auto’s uit Japan

09/02/2018 00:03 - Wilfred Leeuwin

Conditierapport voor tweedehandse auto’s uit Japan

Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Handelmaatschappij Yokohama heeft deze week het ‘Certified Condition Report’ (CCR) geïntroduceerd voor de verkoop van tweedehandse wagens uit Japan. “Dit is voor meer transparantie, vertrouwen en zekerheid”, zegt operations manager Robby Jiawan. Het CCR is een rapport over de werkelijke staat van een gebruikte auto dat is uitgegeven door een gecertificeerd bedrijf.

In dit rapport gaat het vooral om de conditie van de motor, het bouwjaar van het voertuig en het werkelijke aantal verreden kilometers. Het is vooral het laatste dat volgens Jiawan een belangrijk probleem is geworden in de Surinaamse autobranche. Jiawan hoopt dat de overheid het initiatief zal overnemen. Eerder is van overheidswege al een importstop gezet op auto's die ouder zijn dan acht jaar.

De import van tweedehandse voertuigen wordt vrijwel volledig beheerst door zogenaamde automarkten, waar de afgelopen twintig jaar een wildgroei is ontstaan. Dit verklaart ook het grote aantal auto's op straat. Suriname is een van de landen die via deze markten heel veel voertuigen opkoopt, onder meer op een veiling in Japan.

In dat land is het een vanzelfsprekendheid dat er een rapport is over de staat waarin het voertuig zich bevindt, zeg Jiawan. Exporteurs laten hun wagens certificeren door gecertificeerde instanties. 'Global Trading Japan' verstrekt het certificaat dat nu in Suriname wordt uitgegeven.

Voor de Surinaamse markt betekent dit volgens Jiawan dat de koper van een tweedehands voertuig bij een automarkt meer zekerheid heeft over de staat van het voertuig en eventuele schade en andere mankementen. Hij bevestigt dat het manipuleren van voertuigen toeneemt.

"Het is de bedoeling dat het vertrouwen dat wij als onderneming hebben bij onze klanten blijft bestaan. Hiermee versterken wij niet alleen het vertrouwen, maar geven wij de zekerheid aan de klant over het voertuig dat wordt aangeschaft. Klantvriendelijkheid is voor ons heel belangrijk", zegt Jiawan.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina