Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Overbodige politieke partijen moeten verdwijnen

Overbodige politieke partijen moeten ophouden te bestaan

08/02/2018 00:08 - Wilfred Leeuwin

Politiek analist Hardeo Ramadhin.

Politiek analist Hardeo Ramadhin. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Partijen die steeds door de kiezers worden afgewezen en zelf niet in staat zijn ten minste 1 procent van het kiezersvolk achter zich te krijgen moeten ophouden te bestaan. Het is verspilling van kapitaal, energie, het frustreert het kiessysteem en zorgt voor verlies en verspintering van belangrijke stemmen. Dit zei politiek analist Hardeo Ramadhin dinsdagavond tijdens een bijeenkomst van Kenniskring in het Lalla Rookh-gebouw.

Hij heeft elf politieke partijen in kaart gebracht die zich zouden moeten beraden over hun verdere bestaan en deelname aan de politiek. Ramadhin pleit voor heroriëntatie van de 1 procent-regeling die staat in de Kiesregeling. Hij vindt dat partijen die tegen beter weten in toch meedoen aan de verkiezingen bij een slecht resultaat een deel van de kosten van de verkiezingen moeten helpen betalen.

De analist constateert dat het vrijwel altijd gaat om één of enkele politieke gelukszoekers die voorzitter van een partij genoemd willen worden en koste wat kost in het parlement willen komen. De ervaring heeft geleerd dat de meeste van hen zich uiteindelijk aansluiten bij een grotere politieke organisatie. Van de 21 politieke partijen en partijcombinaties die aan die verkiezingen hebben meegedaan in 2015 hebben negen zetels behaald.

Ramadhin adviseert dat partijen die aan de verkiezingen wensen deel te nemen een vooronderzoek laten doen naar hun sterkte. Van sommige kandidaten staat vast dat voor het behalen van een zetel zij niet in staat zullen zijn te groeien met meer dan 1.400 procent. Dat is het geval bij partijen als de SPA, Ping, BEP en NOP. Ramadhin zegt de partijen niet onaangenaam te willen zijn, "maar dit zijn harde cijfers uit de afgelopen verkiezingen. Kijkt u zelf wat u waard bent."

Het hebben van partijcombinaties heeft volgens Ramadhin voor- en nadelen. Ook daar is er het verkeerd uitgangspunt dat personen uit zijn op slechts positionering om in De Nationale Assemblee te komen. Door het kiessysteem van Suriname kan het vormen van combinaties ervoor zorgen dat niet wordt gestemd op potentiële kandidaten, maar op de lijsttrekker en ook dat de positionering op de kandidatenlijst voor het parlement erg wordt bemoeilijkt.

Ramadhin noemt als voorbeeld Dew Sharman van de VHP bij de verkiezingen in 2010, die nog net geen zetel behaalde omdat er geen stemadvies voor hem was gegeven, hoewel hij behoorlijk wat stemmen wist te behalen en in 2015 Wayne Telgt bij de NPS die geen goede positie kreeg op de lijst, veel stemmen behaalde, maar toch niet werd gekozen. Ramadhin zegt dan ook het meer dan ooit tijd is het kiessysteem van Suriname te evalueren en te veranderen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen