Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Justitie onderzoekt drogering minister

Justitie onderzoekt drogering minister Noersalim

08/02/2018 13:02 - Ivan Cairo

Minister Mike Noersalim.

Minister Mike Noersalim. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De justitiële autoriteiten hebben onderzoek gelast naar een incident waarbij minister Mike Noersalim vermoedelijk het doelwit was. Bij de owruyari- viering van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) werd het gezelschap van de bewindsman gebak geserveerd waar naar achteraf is gebleken drugs in was verwerkt. Vooralsnog is onduidelijk om welke drugs het gaat, maar er is een vermoeden dat het ‘sukru’ was.

Een vrouw die ook werd getroffen heeft aangifte gedaan bij de politie. De zaak is in handen van de afdeling Kapitale Delicten. Nadat Noersalim en anderen in het gezelschap van het gebak hadden gegeten vertoonde de bewindsman op een gegeven moment afwijkend gedrag en maakte hij aanstalten zich te ontkleden.

Desgevraagd ontkent hij de gebeurtenissen niet. "Ik kwam op 29 december onuitgenodigd op het feestje van de CBB aan. Men bood mij drinken en kort daarop een stuk cake aan." Hij vertelt verder dat hij het kort daarop warm begon te krijgen. "Ik deed mijn jas uit", aldus de minister. Kort daarop vertrok hij, ook omdat hij zich onwel bleef voelen.

Intussen kijken ook andere veiligheidsinstanties behalve de politie naar deze zaak. Of het onderzoek van de andere instanties al meer heeft opgeleverd dan tot nu toe bij Kapitale Delicten, is vooralsnog onduidelijk. Inspecteur Roberto Prade, hoofd Kapitale Delicten, bevestigt het onderzoek, maar zegt dat het nog niet erg is opgeschoten. "Vooralsnog is er alleen aangifte. Een opgeroepen medewerker heeft zich niet gemeld."  

Naar verluidt heeft een ambtenaar de cake via een advertentie op Facebook besteld. In hoeverre deze persoon als verdachte wordt aangemerkt is niet bekend. Er wordt niet uitgesloten dat het gebeurde te maken heeft met een grootschalig onderzoek naar paspoortenzwendel bij CBB. De krant berichtte onlangs ook over deze kwestie, waarbij Noersalim bezig is de 'bezem door de stal te halen.' Als hem gevraagd wordt naar deze vermoedens, spreekt hij zich niet uit.

Een andere lezing is dat de geprepareerde cake voor eigen consumptie van enkele personeelsleden bestemd was en bewust aan de bewindsman is voorgeschoteld toen hij onuitgenodigd op het feest arriveerde. Het wordt niet uitgesloten dat de 'aanval' met het geprepareerde gebak uit een politieke hoek komt. Noersalim is voorzitter van de onlangs geproclameerde politieke partij Hervormings- en Vernieuwingsbeweging.  

Het drogeren van personen ook zonder bijbedoelingen zoals seksueel misbruik of beroving is strafbaar. Verdachten die vervolgd worden kunnen een gevangenisstraf en/of geldboete krijgen, zegt inspecteur Humphrey Naarden, hoofd van de Narcoticabrigade. Volgens het wetboek van Strafrecht wordt een dergelijke handeling gekwalificeerd als mishandeling. Met het drogeren van personen wordt hun gezondheid "opzettelijk benadeeld", stelt de wet. De kwalificaties in het strafboek variëren van mishandeling, zware mishandeling tot zware mishandeling met de dood als gevolg.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina