Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Platform voor effectievere kinderbescherming

Effectievere kinderbescherming via platform

08/02/2018 05:05 - Merredith Bruce

Participanten van de workshop voor het opzetten van een Integraal Kinderbeschermingsnetwerk (IKBen).

Participanten van de workshop voor het opzetten van een Integraal Kinderbeschermingsnetwerk (IKBen). Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Net als in andere landen worden kinderen in Suriname dagelijks het slachtoffer van geweld. Om de bescherming en zorg van deze groep effectiever aan te pakken, worden er stappen gezet voor een Integraal Kinderbeschermingsnetwerk (IKBen). Woensdag is een tweedaagse workshop begonnen, waarbij gesproken is over het opzetten, de taakstelling en werking van het platform.

"Iedereen doet wel iets voor het kind, maar niet integraal. We pakken meldingen niet samen aan", zegt Angela Salmo, waarnemend directeur van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting dat met het initiatief is gekomen. Er was onder het bewind van toenmalig minister Alice Amafo al een proces ingezet voor zo een netwerk. Er was toen een stuurgroep in het leven geroepen en een lokale consultant aangetrokken. Er zou daaropvolgend een raamwerk, gebaseerd op de Surinaamse situatie gecreëerd worden.

President Desi Bouterse heeft tijdens een bijeenkomst in november 2016 benadrukt dat alle ministeries en andere relevante groepen en personen zich moeten bundelen in het platform in het belang van het Surinaamse kind. Betrokkenen hebben zich precies een jaar daarna via een belofte op papier verplicht te werken aan het daadwerkelijk instellen van het netwerk. Het gaat om ministeries, de voorzitter van De Nationale Assemblee en de First Lady. De huidige consultant is door het Unicef, financier van dit project, aangetrokken.

Het platform zal zich hoofdzakelijk richten op de preventie, nazorg en begeleiding van kinderen. De waarnemend directeur legt uit dat er vanuit het ministerie landelijk mechanismen ingesteld zullen worden om onaangekondigd en regelmatig kindertehuizen te controleren. Er zal op worden toegezien dat er zich geen zaken voordoen waar kinderen schade van ondervinden.

Aan het einde van de workshop die vandaag wordt afgesloten, zullen de betrokkenen een eed afleggen om zich te houden aan afspraken. Er komt op 20 november een evaluatie om te zien wat er tot op dat moment al is bereikt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina