Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tieners ontvluchten kindertehuis

Tieners ontvluchten barre omstandigheden kindertehuis

07/02/2018 13:02 - Ivan Cairo

Kindertehuis Hoop voor Kinderen.

Kindertehuis Hoop voor Kinderen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Bij het kindertehuis Hoop voor Kinderen zijn op 30 januari drie meisjes van zestien jaar weggelopen. Zij zijn door het tehuis als vermist opgegeven en intussen is de afdeling Bestrijding Zware Criminaliteit van de politie bezig met hun opsporing. Informatie heeft de redactie van de Ware Tijd bereikt, dat de tieners vermoedelijk zijn weggelopen omdat ze “misstanden en onheuse bejegening” bij de opvanginstelling meer dan beu zijn.

Kinderen worden volgens een ingewijde door de directeur en andere begeleidsters "als honden behandeld en geschreeuwd". Ook worden zij ingezet voor werkzaamheden in de instelling vanwege een tekort aan personeel. Er zijn naar verluidt de afgelopen periode meerdere kinderen weggelopen. Uit andere bron wordt vernomen dat bij 'Hoop voor Kinderen' een man in dienst is die in een andere opvanginstelling was betrapt op seksueel misbruik van een pupil. Er is tegen hem geen aangifte gedaan.

Misstanden zouden zich al geruime tijd voordoen bij Hoop voor Kinderen waar directeur Kesney Kramp een terreurbeleid zou voeren. Kramp was destijds ook directeur bij opvangtehuis Claudia A, maar werd daar weggestuurd vanwege misstanden en vermoedelijk financieel wanbeheer. Vanwege een onhygiënische situatie bij Claudia A gekoppeld aan een hardnekkige rattenplaag werden pupillen daar enige tijd geleden weggehaald door de overheid en elders ondergebracht.

Naar verluidt zijn zeker negen pupillen van Claudia A verhuisd naar Hoop voor Kinderen. Vorig jaar deed Claudia A-bestuurder Teersa Burleson aangifte bij de politie vanwege vermoedelijke onregelmatigheden bij Hoop voor Kinderen. Uit het politieonderzoek dat volgde kwam één verdachte in beeld. Hij werd recentelijk door de kantonrechter veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens seksueel molest van een pupil van Claudia A.

Directeur bij Hoop voor Kinderen, Kesney Kramp, is door de redactie in de gelegenheid gesteld haar kant van het verhaal te doen, maar ze wenste geen mededelingen te doen. Een lid van het stichtingsbestuur zei dat het tehuis geen informatie verstrekt, nadat de directeur had geweigerd de krant te woord te staan. Het bestuurslid verwees de krant naar Opa Doeli waar onder andere kinderen die in aanraking komen met justitie worden ondergebracht. Als reden werd opgegeven dat het bij de weggelopen meisjes gaat om kinderen die door de politie bij het tehuis waren geplaatst.

Shirley Breinburg, onderhoofd bij de afdeling Jeugdzorg bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting legt desgevraagd uit, dat in de regel kinderen die uit een tehuis zijn weggelopen, niet teruggeplaatst worden in dezelfde instelling. De krant verneemt verder dat de situatie bij Claudia A niet rooskleurig was toen Kramp daar de leiding had. "Het was daar Sodom en Gomorra", zegt een ingewijde. "Het personeel had seks met elkaar op de werkvloer en ook de kinderen hadden gewoon seks met elkaar."

Enkele van de weggelopen meisjes hebben zich dinsdag bij Claudia A aangemeld. Zij wensen een ontmoeting te hebben met de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting om uit de doeken te doen wat er bij Hoop voor Kinderen plaatsvindt. Onder andere worden pupillen geïntimideerd om geen ruchtbaarheid te geven aan de misstanden. De krant verneemt dat een van de weggelopen meisjes zich bij de politie heeft aangemeld om een klacht te deponeren, maar zij werd niet aangehoord. De kinderen zouden vaker van de leiding van de instelling te horen hebben gekregen dat vanwege haar politieke en andere contacten niemand haar wat kan doen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen