Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Overcapaciteit in gevangenissen

Overcapaciteit gevangenissen in Suriname

07/02/2018 05:07 - Ivan Cairo

De Centrale Penitentaire Inrichting Santo Boma.

De Centrale Penitentaire Inrichting Santo Boma. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Met een bezettingsgraad van 75,2 procent is Suriname een van de 86 landen die overcapaciteit aan ruimte hebben in gevangenissen. Officieel heeft het land in de drie gevangenissen, Nickerie, Paramaribo en Wanica, 1.330 plekken voor veroordeelden. Zo blijkt uit de jongste World Prison Brief (WPB) die is gebaseerd op officiële cijfers van 2014.

Als het gaat om de gevangenispopulatie, staat Suriname op de lijst van 226 landen en gebieden op de 175ste plaats. De WPB wordt vanaf 2000 uitgebracht door het Institute for Criminal Policy Research (ICPR) en de Birkbeck University of London.

Uit verschillende rapporten de afgelopen jaren blijkt dat, in tegenstelling tot de bezetting in de gevangenissen, de situatie schrijnend is in politiecellenhuizen. Daar is er in sommige gevallen sprake van overbevolking. Dit komt onder meer door de achterstand in behandeling van strafzaken door de rechterlijke macht, waardoor verdachten langer in voorarrest blijven.

Onder de landen die minder mensen in de gevangenis hebben dan er cellen beschikbaar zijn bevinden zich  Mexico (97,9), Rwanda (95,6), Jamaica (88,8), Hongkong (77,3), Trinidad en Tobago (75,1), Dominica (73), Barbados (70,7), Nederland (68,1), Aruba (68,4) en Japan (66,8). Nauru (een eilandstaat en republiek in Micronesië in de Grote of Stille Oceaan) waar slechts 14 procent van zijn gevangeniscapaciteit is bevolkt, staat op de laatste plaats als nummer 205. Daarboven zitten San Marino (204) met 25 procent en Andorra (203) met een bezettingsgraad van 28,3 procent.

Wie in Haïti in de gevangenis moet, is er volgens de WPB er het slechtst aan toe. Dit land staat met een bezettingsgraad van 454 procent op de eerste plaats van de wereldranglijst voor overbevolkte gevangenissen. Dat zijn bijna vijf keer zoveel mensen dan er plaats beschikbaar is. Ruim 72 procent van de mensen die vastzitten is nota bene in voorarrest. De overbevolking resulteert in ondervoeding en de uitbraak van ziekten in de gevangenissen. Volgens rapportages zitten in Haïti tussen de tachtig en honderd personen in één cel.

Intussen heeft ook de Verenigde Staten van Amerika langzamerhand te maken met overbevolking van zijn gevangenissen. Met een overcapaciteit van 103,9 procent staat dit land op de 111de plaats.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina