Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Normvervaging sijpelt politieorganisatie binnen’

‘Normvervaging sijpelt politieorganisatie binnen’

07/02/2018 09:04 - Euritha Tjan A Way

‘Normvervaging sijpelt politieorganisatie binnen’

 

PARAMARIBO - Voor een gezonde relatie tussen de burger en de sterke arm, is respect voor de politie een belangrijke voorwaarde, zegt psycholoog en criminoloog Luciën Naarden. Het gedrag van politiebondsecretaris Mielando Atompai kan volgens hem bijdragen aan de afname van de achting voor de functie politieman. “Als het optreden van de politie gaat neigen naar gedrag dat als crimineel bestempeld kan worden, is het voorbeeld dat gegeven wordt wel van invloed op het gedrag van de burger.”

Naarden reageert desgevraagd op de vraag welk effect het gedrag van politieman Atompai bij de Politie Voetbalvereniging zou kunnen hebben op de gezagsverhouding tussen burger en politie. Na een uitspraak van het voetbaltuchtcollege, dreigde Atompai dat hij arbiter Mozes Keketi zou klappen. Hij zou dat zodanig doen dat er geen zichtbaar letsel ontstaat, om zo aan vervolging te ontkomen. Ook zei hij het stadionverbod dat het tuchtcollege hem heeft opgelegd naast zich te zullen neerleggen en te willen zien wie het zal aandurven hem uit het stadion te zetten.

"Wanneer politiemannen zich zo gedragen gaat voor burgers de drempel omlaag om aan crimineel gedrag te doen." Naast Atompai is ook inspecteur van politie en voorzitter Raoul Hellings in december in opspraak geraakt. Hij verloor een rechtszaak omdat hij niet kon bewijzen dat hij de psychologische test heeft gehaald die nodig is om tot de inspecteursopleiding te worden toegelaten.

Naarden legt uit dat de psychologische test deel is van een profiel waaraan een inspecteur van politie moet voldoen. Het is dus een norm die de organisatie stelt. "Wat je krijgt als mensen zich niet daaraan houden is normvervaging. En dat is verontrustend binnen een politieorganisatie." Dat er na deze twee misstanden geen protest komt vanuit de bondsleden is volgens Naarden wel zorgelijk.

"Maar de reden daarvoor kan ook zijn dat de leden denken: 'maar wat is het alternatief?' en 'wie is beter?'. En dat is pas werkelijk zorgwekkend. Als er geen beter alternatief is". Volgens Naarden is dat wat bij de politie gebeurt, niets anders dan wat in de samenleving manifest is. "De normvervaging sijpelt de politie nu binnen en dat op zich heeft weer invloed op het gedrag van de burger."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina