Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Misiekaba wil geleidelijke uitbanning kwik

Misiekaba wil geleidelijke uitbanning kwik

07/02/2018 10:05 - Ivan Cairo

Minister  Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen dinsdag in De Nationale Assemblee.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen dinsdag in De Nationale Assemblee. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - In De Nationale Assemblee is dinsdag geopperd dat het Minamata-verdrag voor het uitbannen van kwik in de goudsector zodanig wordt uitgevoerd dat het nagestreefde doel geleidelijk aan wordt bereikt. Volgens NDP-fractieleider André Misiekaba biedt het verdrag voldoende ruimte “om het gebruik van kwik gedoseerd af te bouwen”.

Hij sprak als voorzitter van de commissie van rapporteurs die zich tijdens een openbare commissievergadering samen met de minister van Natuurlijke Hulpbronnen heeft gebogen over het verdrag. De commissie concludeert dat ratificatie van de overeenkomst en de inwerkingtreding daarvan "bijzonder grote impact zal hebben op de samenleving in het algemeen en de kleinschalige goudsector in het bijzonder".

Misiekaba wilde van de regering weten of het 'Nationaal Actieplan voor Ambachtelijke en Kleinschalige goudmijnbouw in Suriname' (NAP) dat vorige maand van start had moeten gaan al wordt uitgevoerd. Dit plan moet delen van het Minamata-verdrag helpen uitvoeren. Hij wilde ook weten langs welke weg kwik het land binnenkomt, aangezien er vergunning voor nodig is. 

In het relaas van NH-minister Regilio Dodson kwam naar voren dat het gebruik en bezit van kwik niet bij wet verboden is in Suriname. Ook de import niet, wel is een vergunning nodig. Hij gaf aan dat de afgelopen vijftien jaar geen importvergunningen voor kwik zijn aangevraagd en derhalve ook niet zijn verstrekt. Alles wat binnenkomt, is via smokkel.

De route Nickerie-Paramaribo is volgens hem een belangrijke smokkelroute, gezien de hoeveelheden die regelmatig in beslag worden genomen. Per september 2015 is bij de controlepost te Burnside in Coronie alleen al 128 kilogram kwik bij smokkelaars in beslag genomen.

Volgens Dodson is in oktober vorig jaar een aanvang gemaakt met de uitvoering van het NAP. Onder andere wordt momenteel een "kwik-inventarisatie" gemaakt en worden er met Kaloti Minthouse Suriname afspraken gemaakt om kwik dat uit roulatie wordt gehaald, veilig en verantwoord op te slaan in haar faciliteiten nabij Zanderij.

De commissievergadering is verdaagd omdat nog een keer vergaderd zal worden nadat de bewindsman bepaalde documenten naar het parlement heeft gestuurd. Daarna wordt het verdrag behandeld tijdens een plenaire openbare vergadering.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina