Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Prostaatkanker: 'Je hoeft er niet aan dood te gaan'

‘Het is niet nodig dat mannen sterven aan prostaatkanker’

03/02/2018 05:22 - Amanda Palis

Uroloog Arnout Alberts hield donderdagavond in Buitensociëteit Het Park een inleiding voor de Prostaatstichting Suriname over de nieuwe internationale ontwikkelingen binnen de prostaatkankerzorg.

Uroloog Arnout Alberts hield donderdagavond in Buitensociëteit Het Park een inleiding voor de Prostaatstichting Suriname over de nieuwe internationale ontwikkelingen binnen de prostaatkankerzorg.  

PARAMARIBO - “Een op de vijf mannen in Suriname overlijdt aan prostaatkanker, na hart- en vaatziekten de grootste doodsoorzaak bij mannen.” Dit vertelde de uroloog Arnout Alberts van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Op uitnodiging van de Prostaatkanker Stichting Suriname heeft hij donderdag een lezing gehouden over de ontwikkelingen binnen de prostaatkankerzorg.

De stichting werd opgericht door Chas Warning, bij wie de ziekte twaalf jaar geleden werd vastgesteld. "Ik deel graag mijn verhaal met mensen en kan als levend voorbeeld gezien worden voor de andere mannen dat je bij vroege ontdekking niet eraan hoeft dood te gaan." Na zijn ziekte begon hij met het opzetten van de stichting.

In zijn presentatie heeft Alberts nieuwe medische ontwikkelingen belicht die een duidelijke indicatie zouden moeten geven voor het moment waarop de behandeling moet beginnen en voor het type behandeling. Samen met andere wetenschappers deed Albert onderzoek naar het gebruik van een prostaatwijzer. "Het scheelt onnodige behandelingen, waarbij voor onderzoek een instrument in het lichaam moet worden ingebracht."

In het lab kan de PSA-waarde worden gemeten die aangeeft of zich mogelijk kanker ontwikkelt, zegt Alberts. De patiënt kan eventueel worden verwezen naar de uroloog die met een echo en de prostaatwijzer het percentage van kankerontwikkeling kan berekenen en kan voorspellen of het een agressieve vorm is of niet. Op basis van deze berekeningen kan de arts het juiste behandelingstraject uitstippelen, aldus de uroloog.

"Prostaatkanker hoeft niet het einde van het leven te betekenen", verzekert Warning, "Wat je wel zou moeten doen is therapietrouw zijn." Dit werd beaamd door Anand Ramsoek, een van de urologen van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Warning denkt dat schaamte een rol speelt bij therapie-ontrouw. 

"Er heerst nog een taboe. En mannen praten er liever niet over, maar voor je gezondheid valt er eigenlijk niets om je voor te schamen. Ik heb genoeg vrienden gehad die helemaal niet erover hebben gesproken en die zijn overleden aan prostaatkanker. Ze hadden gedacht dat het hen nooit zou overkomen." De aanbevolen leeftijd voor een PSA-screening ligt tussen de 50 en 75 jaar.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen