Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Het is niet aan ons om te beoordelen’

‘Het is niet aan ons om te beoordelen’

30/01/2018 00:04 - Merredith Bruce

Iamgold-CEO Steve Letwin (l) is gedecoreerd door de Staat Suriname. Niet iedereen is eens met de hoge onderscheiding die Letwin ontving van vicepresident Ashwin Adhin.

Iamgold-CEO Steve Letwin (l) is gedecoreerd door de Staat Suriname. Niet iedereen is eens met de hoge onderscheiding die Letwin ontving van vicepresident Ashwin Adhin. Foto: Iamgold  

PARAMARIBO - De recente onderscheiding door de regering aan Iamgold-directeur Steve Letwin, heeft veel kritiek ontlokt van de samenleving. Op sociale media vragen personen zich af wat Letwin voor het land heeft betekend. Sommigen vinden de decoratie misplaatst, omdat ze van mening zijn dat de Staat “flink wordt benadeeld’ door het goudbedrijf.

Bestuurskundige August Boldewijn zegt dat kritiek op een onderscheiding door de regering onoverkomelijk is. Hij stelt dat er een speciale commissie is die op basis van vastgestelde maatschappelijke regels advies uitbrengt aan de regering. "Dan kun je wel vragen 'waarom hij of waarom zij' maar dat is niet aan ons om te beoordelen." Boldewijn onderstreept dat de speciale commissie die namens de Staat betrokken is bij de onderscheidingen volgens vastgestelde criteria zijn oordeel uitspreekt.

"Zolang de criteria duidelijk zijn en je kunt aantonen dat de persoon voldoet aan de regels om in aanmerking te komen voor een decoratie, vind ik dat er geen ophef daarover nodig is." Letwin is woensdag benoemd tot Groot-Officier in de Ere Orde van de Gele Ster vanwege de bijzondere bijdrage en toewijding die hij in de afgelopen jaren heeft geleverd aan onder meer de Rosebel-operatie in Brokopondo. De hoge onderscheiding werd bij afwezigheid van president Desi Bouterse uitgereikt door vicepresident Ashwin Adhin.

Boldewijn legt uit dat een onderscheiding onderdeel uitmaakt van de sociale controle als geheel in een maatschappij. Hij ervaart dat als een positieve sanctie voor verdiensten van personen. "De decoratie gebeurt door het staatshoofd als onafhankelijke instantie die boven partijen staat en niet als regeringsleider", benadrukt hij. De bestuurskundige vindt het belangrijk dat dit onderscheid wordt gemaakt.

Anders is het volgens hem wanneer er kritiek ontstaat bij de vernoeming van een straatnaam naar iemand die nog in leven is. "Waarom wacht je niet totdat de persoon zijn leven ten einde is gelopen, want wie zegt mij dat die man op latere leeftijd geen gekke dingen zal doen?"

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen