Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • EU-sancties Venezuela slecht voor ABC-eilanden

EU-sancties Venezuela slecht voor ABC-eilanden

22/01/2018 20:18

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra. Foto: AFP  

BRUSSEL - Beperkte sancties die de Europese Unie vanmiddag unaniem afkondigde tegen Venezuela, dreigen de blokkade van het Latijns-Amerikaanse land tegen Aruba, Bonaire en Curaçao te versterken. Venezuela legt, volgens de Nederlandse minister van buitenlandse zaken Halbe Zijlstra volkomen ten onrechte, een verband met eerder gesignaleerde smokkelpraktijken.

De EU-sancties hebben daarmee niks te maken. Zij zijn gericht tegen zeven hooggeplaatste Venezolanen, onder wie de minister van Binnenlandse Zaken, die zich schuldig hebben gemaakt aan schending van mensenrechten en ondermijning van de rechtsstaat. Zij mogen voorlopig Europa niet in terwijl op hun bezittingen in Europa beslag is gelegd. Eerder kondigde Europa ook een wapenembargo af.

De maatregelen kunnen worden teruggedraaid, aldus de EU, als Venezuela zijn politieke gevangenen vrijlaat, zijn democratische instellingen respecteert en een fatsoenlijke dialoog tussen bewind en oppositie tot stand brengt. "Het gaat om persoonsgerichte sancties, die de bevolking niet raken'', aldus Zijlstra. Hij 'betreurt' dat zijn Venezolaanse collega een koppeling legt met de smokkel en blokkade, maar slaagt er niet in hem op andere gedachten te brengen.

Volgens Venezuela controleren de eilanden onvoldoende hun grenzen en kon daardoor grootschalige smokkel van goud, benzine en voedsel plaatsvinden. Volgens Zijlstra kijkt Nederland nu om naar andere aanvoerlijnen, bijvoorbeeld via Colombia of de Dominicaanse Republiek. AD.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen