Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Watertekort nekt padie-inzaai'

Voorzitter padieboerenassociatie: 'Watertekort nekt padie-inzaai'

17/01/2018 00:07 - Van onze redactie

SPBA-voorzitter Harinandan Oemraw.

SPBA-voorzitter Harinandan Oemraw. Foto: dWT Archief  

NIEUW-NICKERIE - De inzaai van padie in Wageningen en omgeving heeft te lijden onder watertekort. Doordat er onvoldoende water is, zijn rijstarealen niet optimaal bewerkt en daardoor is "niet meer dan vijftienhonderd hectare ingezaaid”. Dit zegt Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), ondersteund door rijstboer Soerjadie Diran.

Diran schuift de schuld in de schoenen van de overheid die verzuimt de verstoppingen in de hoofdaanvoer op te heffen. De SPBA-voorzitter is het met hem eens. "De hoofdirrigatieleiding is dichtgegroeid, waardoor achtergelegen gebieden helemaal niet over water kunnen beschikken. Door mismanagement hebben veel rijstboeren in die gebieden niet kunnen inzaaien terwijl zij hun arealen droog hadden bewerkt", aldus Oemraw.

Ook worden boeren die nu alsnog inzaaien geteisterd door de bibitvlieg waardoor jonge plantjes verloren gaan. Oemraw is er niet over te spreken dat de overheid de boeren niet inlicht en hen in de steek laat. Hoewel de pompen te Wakay vanaf 6 januari draaien, is ook daar de situatie niet rooskleurig, zegt de SPBA-voorzitter. "We merken dat bepaalde gebieden in zowel de oostelijke als westelijke polders in Nickerie niet over voldoende water beschikken."

Als oplossing ziet hij het opvoeren van de pompcapaciteit door het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijnproject, maar directeur August Lila zegt dat eind van deze week de brandstofvoorraad op is. "We zijn bezig om nog een hoeveelheid brandstof geleverd te krijgen, zodat er geen stagnatie optreedt in de pompactiviteiten te Wakay." Dat enkele hoger gelegen arealen over onvoldoende water beschikken, schrijft hij toe aan verstopte secundaire irrigatieleidingen. "De boeren zijn zelf verantwoordelijk om die op te schonen", maakt hij duidelijk.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen