Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rabobank waarschuwt klanten voor DSB-Bank

Rabobank waarschuwt klanten voor DSB-Bank

16/01/2018 09:14 - Ivan Cairo

Rabobank waarschuwt klanten voor DSB-Bank

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Klanten van de Rabobank in Nederland, die de afgelopen maanden geld hebben overgemaakt naar rekeningen bij de Surinaamsche Bank (DSB) zijn door de Nederlandse bankinstelling gewaarschuwd voorzichtig te zijn met dergelijke transacties. De waarschuwing gebeurde telefonisch, meldt het Nederlandse dagblad Trouw.

Mensen die geld hadden overgemaakt werd gevraagd of ze weten dat DSB solvabiliteitsproblemen heeft en of ze de geldovermaking toch wilden laten doorgaan. Rabo stelde bij navraag aan Trouw dat ze geen mededelingen doet over 'individuele klantrelaties'. Een poging van de dWT-redactie om hierop commentaar te krijgen van DSB bleef zonder resultaat.

De waarschuwing van Rabobank komt in het kielzog van de problemen waarin DSB in 2016 geraakte mede vanwege risicovolle kredieten die cliënten naar verluidt niet terug konden betalen vanwege de economische crisis. Ook aan de regering zou veel geld zijn geleend. Tegenover de Ware Tijd had minister Gillmore Hoefdraad van Financiën verklaard, dat de bank niet in de problemen is gekomen door de kredieten die aan de Staat werden verstrekt.

In 2016 leed DSB een verlies van ettelijke miljoenen Surinaamse dollars. Nadat in samenspraak met de Centrale Bank van Suriname verschillende maatregelen waren getroffen, heeft de bank zich hersteld; het afgelopen jaar werd een bescheiden winst geboekt. Uit het jaarrapport 2016 van de bank blijkt dat de solvabiliteit van de instelling was gedaald naar een historisch dieptepunt van 0,67 procent. Dit hield in dat DSB op de lange duur haar schulden niet zou kunnen betalen, indien de situatie niet zou veranderen.

Toen verschillende media in Suriname en Nederland in het laatste kwartaal van 2017 publiceerden over de slechte positie waarin DSB zich bevond, riepen zowel de Centrale Bank, de minister van Financiën als de leiding van DSB-Bank de samenleving op om het hoofd koel te houden. Cliënten werden geadviseerd een run op de bank te voorkomen, omdat zulks tot ernstige problemen in de financiële sector zouden kunnen leiden. Tot een grote toeloop van mensen die hun geld gingen weghalen bij de bank is het niet gekomen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina