Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nog steeds geen granman Saramaccaners

Onduidelijkheid over granman Saramaccaners duurt voort

16/01/2018 10:21 - Gilliamo Orban

De protestbrief van het kabinet van 'granman' Albert Aboikoni te Asindohopo wordt overhandigd aan griffier Ruth de Windt. Zij zal  de brief doorgeleiden naar parlementsvoorzitter Jennifer Simons.

De protestbrief van het kabinet van 'granman' Albert Aboikoni te Asindohopo wordt overhandigd aan griffier Ruth de Windt. Zij zal de brief doorgeleiden naar parlementsvoorzitter Jennifer Simons. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De regering schijnt vast te houden aan haar besluit dat de Saramaccaners eerst overeenstemming moeten bereiken overeen nieuwe granman ter opvolging van Belfon Aboikoni die in juni 2014 overleed. Er is tussen drie groepen onenigheid ontstaan. Een van de groepen heeft Albert Aboikoni nu naar voren geschoven als granman, maar de anderen erkennen hem niet.

De groep Aboikoni heeft tot twee keer toe een brief naar president Bouterse gestuurd om hem als granman te ontvangen om te worden beëdigd. De brieven zijn niet beantwoord. Iwan Adjako, secretaris van de 'granman' zegt dat negen hoofdkapiteins tijdens een krutu in mei 2017 ook al aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling hadden gevraagd wanneer ze de granman naar Paramaribo mogen begeleiden. "De minister liet de krutu onderbreken en het antwoord bleef uit", aldus de secretaris.

Nu stellen de granman en zijn staf dat hij op 5 februari naar Paramaribo wil komen om, zoals de traditie wil, door de president ontvangen te worden. "Wij gaan ervan uit dat de regering de granman met het nodige eerbetoon zal ontvangen", staat in een protestbrief van het kabinet van de granman te Asindohopo, die maandag bij De Nationale Assemblee is afgegeven.

Het kabinet van de granman, gesteund door een overgrote meerderheid van de hoofdkapiteins en het traditioneel gezag, tekent protest aan tegen de houding van de regering. "Wij noemen haar houding en acties ondermijnend voor het Saramaccaanse bestuur en destabiliserend voor de ontwikkeling van het binnenland", staat in de brief aan De Nationale Assemblee.

"De bal is op de helft van de groepen en zij moeten ervoor zorgen dat er uiteindelijk een voordracht komt. Wij gaan absoluut geen drie granmans beëdigen, omdat dit niet kan." Dit zei minister Dikan eerder tegen de krant over de al jaren slepende ruzie tussen groepen die de functie van granman voor de Saramaccaners opeisen. Hij wil niet reageren op de recente ontwikkeling.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen