Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Schandaal bij Chelsea schokt voetbalwereld

Schandaal bij Chelsea schokt voetbalwereld

14/01/2018 05:04

Chelsea-eigenaar Roman Abramovich wil een uitgebreid onderzoek.

Chelsea-eigenaar Roman Abramovich wil een uitgebreid onderzoek. Foto: Hollandse Hoogte  

LONDEN - Een knetterend schandaal rond donkere jeugdspelers bij Chelsea heeft de Engelse voetbalwereld zwaar geschokt. Hoewel de ernstige vormen van racisme zich in de jaren negentig hebben afgespeeld en de politie niets meer zegt te kunnen doen, neemt de club van Roman Abramovich de zaak zwaar op. Ook de Engelse voetbalbond FA is direct in actie gekomen.

Drie voormalige jeugdspelers hebben juridische claims neergelegd bij Chelsea, omdat ze stellen dat nagenoeg alle donkere spelers jarenlang aan 'verschrikkelijke vormen van racisme' werden blootgesteld binnen de club.

Hoofd jeugdopleidingen Gwyn Williams (27 jaar in dienst van Chelsea) en trainer Graham Rix, die ook tot de coaching-staf van Ruud Gullit als manager van Chelsea behoorden, maakten donkere spelers uit voor 'black bastard', 'darkie', 'rubber lips' en vertelden hen dat ze moesten 'opdonderen naar Afrika' of 'omaatjes moesten gaan beroven'. Rix zou ook een beker hete koffie in het gezicht van een donkere speler hebben gegooid.

De advocaat van de spelers doet de onthulling in de krant The Guardian. Chelsea en de FA hebben het schaamrood op de kaken, ook omdat één van de spelers in het verleden herhaaldelijk bescherming heeft gezocht bij de kantoren van de voetbalbond maar niet eens te woord werd gestaan.

De spelers stellen volgens de krant dat Ruud Gullit waarschijnlijk nooit van de racistische terreur heeft geweten. "Omdat ze het nooit deden als Gullit in de buurt was. We hebben het een aantal keren aan Gullit willen vertellen. Maar we waren nog heel jonge spelers en hij was de trainer van het eerste elftal. Je was uiteindelijk bang dat je uit de opleiding werd gegooid."

De periode van racisme en fysiek geweld zou zich hebben afgespeeld voordat Abramovich de club kocht. Toch wil de Russische miljardair nu dat de onderste steen boven komt en daarom is een uitgebreid onderzoek in gang gezet. Vermoedelijk omdat Chelsea enorme imagoschade dreigt op te lopen en donkere spelers juist een groot aandeel in het succes van de club hebben gehad. Williams (68) en Rix (60) zijn sinds een aantal jaren niet meer werkzaam voor Chelsea. Telegraaf.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina