Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rekenproject aangehouden door Minowc

Rekenproject aangehouden door Minowc

13/01/2018 07:05 - Euritha Tjan A Way

Ewald Levens wil zich verontschuldigen tegenover de schoolleiders die naar zijn project hadden uitgekeken.

Ewald Levens wil zich verontschuldigen tegenover de schoolleiders die naar zijn project hadden uitgekeken. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Ewald Levens zit er gebroken bij. Goed gedocumenteerd verklaart hij zeer teleurgesteld te zijn in het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Het project dat was voorbereid door de Surinaamse Vereniging van Wiskunde- en Rekenleraren in samenwerking met het ministerie, is aangehouden.

"Ik wil vooral mijn verontschuldigingen aanbieden aan de leerkrachten die zich verheugden en voorbereid waren op dit project. Ik ben geen grappenmaker, maar zo kom ik nu wel over", klinkt het enigszins verdrietig. Levens refereert aan het lustrumproject van de vereniging die in april 2018 tien jaar bestaat. Het initiatief getiteld: 'Verhoging van rekendidactische vaardigheden bij de GLO-leerkracht' is al enkele jaren in voorbereiding. "Met veel moeite hebben we 18.500 US dollar toegezegd gekregen van de Staatsolie Foundation om dit landelijke project uit te voeren en dan wordt het door het ministerie gewoon aangehouden", zegt Levens terwijl hij alle documenten in volgorde regelt.

De oud-wiskundedocent laat zien dat zijn organisatie de motivatie achter het project heeft voorgehouden aan het ministerie. De vereniging analyseert: 'De afgelopen tien jaar is het jaarlijks landelijk gemiddelde van de GLO-toetscijfers voor rekenen een vijf geweest. Dat is ook de reden waarom het jaarlijks gemiddelde GLO-slagingspercentage rond de 50 procent schommelt. Dat is ook de reden dat er veel drop-outs zijn.' De voorzitter van de vereniging toont het een en ander aan met cijfers die het ministerie zelf ter beschikking heeft gesteld. Hij schrijft de lage cijfers voor het vak rekenen toe aan het feit dat leerkrachten de sommen wel kunnen maken, maar onvoldoende didactische vaardigheden hebben om ze goed uit te leggen.

 "Deze training zou focussen op het aanleren van deze ontbrekende vaardigheden aan leerkrachten van de bovenbouw - de vierde tot de zesde klas. De inhoud van de trainingen, de selectie van de scholen met landelijk de slechtste slagingspercentages, de informatie naar de schoolleiders, de afspraken met de Stichting Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname en zelfs de trainingsdata waren al afgesproken." Volgens Levens had Staatsolie gevraagd om ook de leerkrachten van het binnenland te betrekken. "We hebben daaraan gevolg gegeven door 42 scholen uit het binnenland te betrekken bij het project. De training van de scholen in de kuststrook zou op 16 januari beginnen en die in het binnenland zouden in de paasvakantie getraind worden." 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina