Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sint-Maarten in ‘driver’s seat’ wederopbouw

Wederopbouw: Sint-Maarten in ‘driver’s seat’

12/01/2018 19:21

de ravage van orkaan Irman op St Maarten

de ravage van orkaan Irman op St Maarten Foto: AP  

PHILIPSBURG - Een team van de Wereldbank gaat volgende week naar Sint-Maarten voor de wederopbouw. Nederland is daar ook bij betrokken – Den Haag stelt 550 miljoen euro beschikbaar – maar Sint-Maarten neemt de beslissingen. Dat zegt Nico Schoof, hoofd van de Nederlandse civiele missie belast met de voorbereiding van wederopbouwactiviteiten.

"Omdat Sint-Maarten in de 'driver's seat' zit, is het belangrijk dat de overhead (deel van het budget dat de organisatie aan zichzelf besteedt) goed georganiseerd is, zodat het eiland die verantwoordelijkheid kan dragen", zegt Schoof. Dat de Wereldbank veel geld zou kosten, is een misverstand, zegt hij. "Deze mensen moeten worden betaald. Dat is een normaal percentage en zeker geen 15 procent van het totale wederopbouwfonds."

Het grootste deel van het Nederlandse hulpgeld wordt in fases in een trustfonds gestort bij de Wereldbank, die het fonds gaan managen. Nederland en Sint-Maarten houden er toezicht op. De opzet is om het Nationaal Herstel Plan en een rapport van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied (ECLAC) samen te voegen tot één document en daar zonodig nog informatie aan toe te voegen. "Sint-Maarten is en blijft verantwoordeljk voor de wederopbouw en het National Herstel Plan", besluit Schoof. Caribisch Netwerk

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina