Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verbod kwikgebruik illusie

Verbod kwikgebruik illusie

12/01/2018 05:04 - Armand Snijders

Verbod kwikgebruik illusie

Foto: dWT  

PARAMARIBO - Het lukt maar niet om het gebruik van kwik bij de goudwinning uit te bannen. Daarvoor zijn de belangen, ook van sommige beleidsmakers en anderen in het machtscentrum, te groot. In zijn nieuwjaarstoespraak zei president Desi Bouterse dat dit jaar “effectiever doorgegaan zal worden met methoden voor het afbouwen en het vervangen van het gebruik van kwik”.

In 2011 had zijn regering echter al beloofd dat het gebruik ervan in december 2012 verboden zou worden. In plaats van de daad bij het woord te voegen, wordt soms op kleine schaal alleen aan symptoombestrijding gedaan. Met trots maakte het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij vorige maand melding van een project te Apetina, een inheems dorp in het Tapanahony-gebied in het district Sipaliwini.

Daar zijn met succes dertig bewoners getraind in het opzetten van kippenhokken, het kweken van pluimvee (met name kippen) en het uitbroeden ervan. Dat was volgens onderdirectoraat Veeteelt nodig, want 'door kwikcontaminatie in de rivieren in het district Sipaliwini, van de goudmijnactiviteiten die aldaar plaatsvinden, is er een tekort ontstaan aan eiwitvoorziening'. De vis in de rivieren en kreken bevat zoveel kwik, dat consumptie daarvan gelijk staat aan het tekenen van een doodvonnis op termijn.

Dit is een klassiek geval van symptoombestrijding, waarbij niet de oorzaak van de kwikvervuiling wordt aangepakt maar halfslachtig wordt getracht de gevolgen te beperken. Zo'n tien jaar geleden werden van 159 van de ruim driehonderd inwoners van Apetina haarmonsters genomen en in een Amerikaans laboratorium geanalyseerd. Daarbij kwam naar voren dat alle onderzochte bewoners veel meer kwik in het lichaam hebben dan volgens wereldwijde normen toelaatbaar is.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina