Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COMMENTAAR: OKB

12/01/2018 12:00

COMMENTAAR: OKB

 

TERWIJL PERTJAJAH LUHUR (PL) als tweede grootste partij in de oppositie zich keert tegen benoeming van Jennifer van Dijk-Silos als voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, blijkt de grootste oppositiepartij VHP gematigd. PL twijfelt aan haar onafhankelijkheid, schermt zelfs met internationaal protest en wil proberen andere oppositiepartijen mee te krijgen. Op de VHP hoeft PL (voorlopig) in elk geval niet te rekenen.

Van Dijk-Silos mag bij de afwikkeling van de verkiezing van 2015 dan wel een scheve schaats hebben gereden, voor de VHP is dat geen aanleiding om het principe 'wie eens steelt, is altijd een dief' te huldigen. De partij geeft haar het voordeel van de twijfel. Ze gaat er vanuit dat Van Dijk-Silos haar politieke loyaliteit ten opzichte van vooral de NDP en diens voorzitter/president Bouterse, zal weten te scheiden van haar verantwoordelijkheden als OKB-voorzitter.

Van Dijk-Silos heeft de afgelopen drie verkiezingen - waarvan twee onder toenmalig president Venetiaan - geleid en heeft na die van 2010 de overstap naar de NDP gemaakt. Sindsdien heeft ze diverse belangrijke functies bekleed, waaronder die van minister van Justitie en Politie, waar ze zich als een over het algemeen kundige bewindsvrouw heeft laten kennen.

De kennis en ervaring die ze als OKB-voorzitter heeft opgedaan, zowel onder Venetiaan als Bouterse, mag niet met een pennenstreep worden weggemaakt. Belangrijk is natuurlijk hoe ze nu daarmee zal omgaan en of ze bereid is politieke loyaliteit ondergeschikt te maken aan haar onafhankelijke positie en het in 2015 enigszins verspeelde vertrouwen terug te winnen, zoals de VHP van haar vraagt.

Die kennis en ervaring onderkent ook Lothar Boksteen, die vanaf 2000 tien jaar leiding heeft gegeven aan het Centraal Hoofdstembureau. Hij denkt dat ze als OKB-voorzitter bijzonder ondersteunend kan zijn voor het nieuwe, met verkiezingen onervaren team bij Binnenlandse Zaken. Boksteen onderschrijft de benoeming. Bestuurskundige August Boldewijn echter kiest voor iemand anders, hoewel ook hij positief is over de ervaring en kennis die de herbenoemde voorzitter eerder in de functie heeft opgedaan.

Het is een gegeven dat elke politieke benoeming - en in feite valt haar hernieuwde aanstelling daar ook onder - vragen oproept. Ook op straat fronsen mensen de wenkbrauwen en de benoeming wordt gezien als middel om in 2020 de NDP aan de verkiezingszege te helpen. Alleen daarom zal de oproep van PL aan de president de benoeming te heroverwegen. Maar ook nu zal de oproep blijken gericht te zijn aan dovemansoren. 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina