Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Lust en dierenleed

COLUMN: Lust en dierenleed

12/01/2018 14:02 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

De poot van de kip ligt omgekeerd onder een bedje van bruine bonen. De tenen steken omhoog gelijkend aan het geopende handje van een aap die kilometers verder, in een andere kookpan, wordt bereid. Voor de één is BB met R (Bruine Bonen met Rijst) met stukjes varkenspoot, back en neck van de kip en reepjes gezouten vlees van de koe, genot. Voor anderen is dat apenvlees. De vegetariër gaat over zijn nek. Zelf houd ik van vlees, maar ik moet niets van de Chinese delicatesse honden- of kattenvlees hebben. Maar wat vinden wij nu van beesten die levend de 'geneugten' van de mens moeten ondergaan? Het heet bestialiteit.

Er circuleert op internet een filmpje afkomstig uit Suriname, waarin een man onbeschermd seks heeft met een hond en klaarkomt. Cynthia Ashruf, dierenactivist, roept op tot een diepgaand onderzoek en zware straffen. Ernstiger is haar opmerking dat eerder een dergelijk feit werd gepleegd met een lammetje. Hoewel dit werd vastgesteld is de dader toch niet berecht. Stel nu dat deze persoon hierna met een mens vrijt en ziekten verspreid.

Toch zijn er twee dorpen in Colombia waarvan bekend is dat jongemannen zich massaal vergrijpen aan ezels. Het zijn Cartagena en Turbaco. Twee Amerikaanse journalisten laten in een reportage zien hoe ondanks de mooie lokale vrouwen, jongemannen uit deze dorpen en masse ezels penetreren. Het is daar traditie om vanaf het dertiende jaar, of eerder, de eerste seksuele behoeften en ervaringen met ezels te hebben. "Het is gebruikelijk en een andere manier om tegen seks aan te kijken", zegt een lokale journalist. In het filmpje reageert dr. Miletski, auteur van het boek 'Understanding Bestiality & Zoophilia' uit New York, op deze cultuur aan de noordkust van Colombia. "Bestialiteit is puur actieve seks met een dier. Het dier wordt gebruikt als een vorm van masturbatie. Zoophilia gaat meer over gevoelens hebben voor het dier en zich ertoe aangetrokken voelen."

Volgens de auteur komt bestialiteit al eeuwen voor in elke cultuur. Zij zegt dat in sommige moslimlanden (maar ook in bovengenoemde dorpen) seks met een ezel wordt gestimuleerd omdat, zo zegt men, de penis daardoor groter wordt. In de Colombiaanse dorpen vindt het zijn oorsprong in de rooms-katholiek georiënteerde bevolking voor wie seks vóór het huwelijk verboden is. De jongemannen willen niet als maagd en 'onervaren' het huwelijk in. De volwassenen uit dit kustgebied zijn oké met het culturele gebruik als de mannen er later maar mee stoppen. Maar enkelen doen dat niet en dan is er volgens dr. Miletski sprake van zoophilia.

Waar ligt bij ons de grens als het gaat om dierenmishandeling? Of moet ik zeggen dierenwelzijn? Mijn opa had zangvogels in kooitjes. De buren ook. Voor veel mannen is de vogel minstens zo belangrijk als hun vrouw. Sommigen kosten tussen de twaalf- en vijftienduizend euro. Zelfs Mike Tyson kwam vorig jaar langs op ons historisch Onafhankelijkheidsplein om de wedstrijden op zondagmorgen te beleven en te luisteren welk keeltje het mooiste zong. Maar hoe zit het dan met de kleine kooien waar de beestjes in zitten? Ze zijn niet vrij en niet in de natuur, zeggen sommige dierenliefhebbers. En waar ligt dan de morele grens als het gaat om dierenwelzijn?

Mag het doodslaan van kikkers, slakken en salamanders wel? Nesten van puppy's en kittens in de sloot gooien ook? De morele grens bepalen, begint thuis en op school. Misschien omdat we in Zuid-Amerika wonen en dichter bij de natuur staan, is onze uitdaging groter om die grens te bepalen. Gelukkig hebben wij politieke vertegenwoordigers en zeker ook religieuze leiders die volledig staan achter de wet 'Dierenwelzijn' die het parlement heeft aangenomen in december 2016. Nu de uitvoering nog. "Want", zegt Ashruf, "dierenmishandeling komt nog te veel voor in ons land."

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina