Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Assange krijgt Ecuadoriaanse nationaliteit

Wikileaks-oprichter Assange krijgt Ecuadoriaanse nationaliteit

11/01/2018 16:18

Wikileaks-oprichter Assange krijgt Ecuadoriaanse nationaliteit

Foto: Reuters  

LONDEN - WikiLeaks-oprichter Julian Assange, die al vijf jaar op de ambassade van Ecuador in Londen verblijft, krijgt de Ecuadoriaanse nationaliteit toegekend. Eerder op donderdag kreeg hij van het Zuid-Amerikaanse land al een burgerservicenummer.

Groot-Brittannië liet donderdag laten weten Assange geen diplomatieke onschendbaarheid te geven om ongestoord het Verenigd Koninkrijk te kunnen verlaten. Volgens de Ecuadoriaanse minister van Buitenlandse Zaken zal Assange daarom in de ambassade blijven.

Hij plaatste donderdagochtend al een foto van zichzelf in een voetbalshirt van Ecuador, wat voor geruchten over een eventuele nationaliteit zorgde. Assange nam in juni 2012 zijn toevlucht in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen. In het Scandinavische land werd hij beschuldigd van verkrachting.

In 2012 kreeg Assange ook daadwerkelijk asiel. Hij zit sindsdien op de ambassade van Ecuador in de Britse hoofdstad. Assange kan ook uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten, omdat hij diverse militaire geheimen van het land op WikiLeaks publiceerde. NU.nl/Reuters

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina