Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verscherpte controle LVV op Zanderij

Verscherpte controle LVV op Zanderij

11/01/2018 10:03 - Van onze redactie

Het ‘Don’t pack a pest’-programma is woensdag officieel gelanceerd. De informatieve poster wordt na de onthulling bekeken door airportmanager Steven Vrieze (l), LVV-minister Soeresh Algoe (m) en Jason Stanley van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (r).

Het ‘Don’t pack a pest’-programma is woensdag officieel gelanceerd. De informatieve poster wordt na de onthulling bekeken door airportmanager Steven Vrieze (l), LVV-minister Soeresh Algoe (m) en Jason Stanley van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (r). Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), zal binnenkort verscherpte controle uitvoeren op vertrekkende en binnenkomende reizigers die dieren, en agrarische producten, zoals groenten bij zich hebben. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat passagiers meestal onbewust ziekten en plagen via deze producten het land binnenbrengen.

Woensdag is het 'Don't pack a pest'-programma officieel gelanceerd in de aankomsthal van de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Het is een samenwerking tussen LVV en het Amerikaanse ministerie van Landbouw. De officiële handeling was het onthullen van een poster door LVV- minister Soeresh Algoe en de vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Landbouw, Jason Stanley. Binnenkort begint een mediacampagne over het programma dat in 2010 door de Verenigde Staten is ontwikkeld.

Het wordt sinds toen uitgevoerd in verschillende Caribische landen. Suriname heeft in 2015 interesse getoond. Volgens Stanley is het voornaamste doel van het project om reizigers te wijzen op de risico's die verbonden zijn aan het vervoeren van agrarische producten. Steven Vrieze, airportmanager op Zanderij, stelt dat ziektes die verspreid worden, catastrofale effecten kunnen hebben voor de volksgezondheid.

"Jaren terug had ons land geen tomatenboorders, maar vandaag de dag is het een behoorlijke plaag. Het insect is binnengebracht, net zoals de wolluis", legt Algoe uit. Hij benadrukt dat Suriname daardoor miljoenen schade lijdt omdat agrarische producten in waarde dalen. De bewindsman stelt dat nu wel de eerste stap is gezet maar dat er nog veel gedaan moet worden. Er komt op de luchthaven een speciale afdeling om het programma te handhaven. Deskundigen van LVV en Luchthavenbeheer zullen de afdeling beheren.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina