Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • PL gaat protesteren tegen benoeming Van Dijk-Silos

PL is tegen benoeming Van Dijk-Silos, VHP geeft voordeel van de twijfel

11/01/2018 09:08 - Ivan Cairo

Jennifer van Dijk-Silos opnieuw voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau.

Jennifer van Dijk-Silos opnieuw voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo is niet blij met de herbenoeming van Jennifer van Dijk-Silos als voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en trekt haar onafhankelijkheid in twijfel. Hij vreest gesjoemel met de uitslag mocht deze in het nadeel van de NDP uitvallen. "Wanneer Transvaal en Robinhood een voetbalwedstrijd spelen, plaats je toch niet iemand van Robinhood of Transvaal als arbiter om de wedstrijd te fluiten? Je plaatst iemand die neutraal is”, aldus Somohardjo tegenover de Ware Tijd.

De partijleider zal de oppositie en andere partijen die willen deelnemen aan de verkiezingen van 2020 mobiliseren om te protesteren tegen de benoeming. "Niet alleen nationaal, maar ook internationaal. We gaan dit aankaarten bij de Interparlementaire Unie", zegt hij. Somohardjo ziet Van Dijk-Silos niet meer als een onafhankelijke persoon. Het vermoeden van politieke loyaliteit jegens de NDP werd sterker toen ze na de verkiezingen van 2015 benoemd werd als minister van Justitie en Politie en vervolgens, na haar aftreden, tot speciaal adviseur en juridisch consulent van de president.

In een persbericht stelt Pertjajah Luhur dat bij haar partijstructuren de indruk is ontstaan dat er vergaande partijdigheid bij de uitoefening van de functie van OKB-voorzitter zou kunnen plaatsvinden bij de verkiezing. Volgens de partij moet worden voorkomen dat de functie het eigendom van Van Dijk-Silos wordt, waarmee wordt verwezen naar het feit dat Van Dijk-Silos al eerder OKB-voorzitter is geweest. Daarom heeft de partij ook ernstige twijfels over haar benoeming en doet een beroep op de president om de benoeming in heroverweging te nemen.

De VHP daarentegen geeft haar het voordeel van de twijfel en stelt dat ze in haar 'nieuwe' functie voor "een enorme uitdaging" staat. Volgens de partij kunnen wel vraagtekens geplaatst worden bij "de benoeming van iemand die zo recent nog controverses heeft opgeroepen in haar politieke loopbaan. Toch gaat de VHP er vanuit dat Van Dijk-Silos in staat zal zijn haar politieke loyaliteiten op een professionele wijze te scheiden van haar verantwoordelijkheden als een daadwerkelijk onafhankelijke voorzitter." De VHP zegt in een persbericht haar niet te zullen beoordelen op haar persoon, maar op de wijze waarop ze de functie invult.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina