Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Newmont heeft hoge verwachtingen

Newmont heeft hoge verwachtingen voor de toekomst

11/01/2018 08:11 - Wilfred Leeuwin

Een deel van de plant van goudbedrijf Newmont Suriname.

Een deel van de plant van goudbedrijf Newmont Suriname. Foto: FB Newmont Suriname, LLC  

PARAMARIBO - Goudmultinational Newmont kijkt tevreden terug op 2017. Ze heeft voor de toekomst hoge verwachtingen in Suriname en de rest van Zuid–Amerika en zal nog heel lang in Suriname aanwezig zijn. Dit zei topman Albert Ramdin dinsdagavond tijdens de openingslezing van de Kenniskring voor dit jaar. Het bedrijf heeft intussen 800 miljoen US dollar in Suriname geïnvesteerd.

De maatschappij wil exploitatierechten aanvragen voor een nieuwe mijn, de Sabajomijn. Er zijn exploratieactiviteiten gepland in een gebied dat deel uitmaakt van een groter gebied van ruim 70.000 hectare. Ramdin noemt 2017 een goed jaar. De geplande productie van 510.000 ounces goud uit de Merianmijn is gehaald en zowel maatschappij als de staat Suriname heeft flinke bedragen opgestreken.

De royalty-afdrachten van zes procent aan de overheid hebben vanaf 1 oktober 2016 op tijd plaatsgevonden. Dat geldt ook voor belastingen en de winstdeling op basis van de participatie van 25 procent door Staatsolie namens de overheid. Suriname heeft in 2016 aan royalty's 7 miljoen US dollar ontvangen in het laatste kwartaal en dat is meer dan was afgesproken. Over heel 2017 ging het om ruim 39 US miljoen. Afhankelijk van de goudprijs en het halen van de productiedoelen zal ook 2018 een succesvol jaar worden.

Bij Newmont Suriname werken 1230 personen. Er zijn 290 stafleden, allemaal Surinamers. Het bedrijf heeft ruim 800 uurloners en 146 experts , voornamelijk uit het buitenland. Het is de bedoeling dat steeds meer Surinamers benoemd worden in een managementfunctie. Newmont Suriname moet op den duur een volledig Surinaams bedrijf worden, zegt Ramdin.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina