Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DE STELLING: 'Herbenoeming Van Dijk-Silos moet kunnen'

DE STELLING: 'Herbenoeming Van Dijk-Silos moet kunnen'

11/01/2018 17:00

Jennifer van Dijk-Silos.

Jennifer van Dijk-Silos. Foto: dWT Archief  

AANLEIDING voor de stelling is de herbenoeming van ex-minister Jennifer van Dijk-Silos tot voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). De benoemingsresolutie is intussen bekrachtigd. Van Dijk-Silos was van 2004 tot 2015 voorzitter van dit instituut. Toen zij in 2015 aantrad als minister van Justitie en Politie, werd en bleef de functie vacant. De herbenoeming van Van Dijk-Silos wordt door velen bekritiseerd.

Tekst:Gloria Bottse - beeld: dWT archief

Onze eerste stop is aan de Waterkant waar we Jerry en Ronnie tegenkomen. Ze staan bij het eettentje van Uncle Ray en genieten van een koude dyogo. Bij het horen van onze stelling begint Jerry te lachen. "Ay den man dis' e tyar' en yere, dame." Hij kijkt naar zijn vriend en zegt lachend; "Het wordt steeds openlijker. Men heeft gewoon geen respect voor het volk en ze laten steeds zien dat ze denken dat we dom zijn." Ronnie knikt instemmend en vindt het belachelijk dat Van Dijk-Silos weer benoemd wordt.

"Is er niemand anders die ze kunnen benoemen? Deze vrouw heeft directe connecties met de pres. Haar dochter werkt toch ook voor hem?" Beide mannen vinden dat Van Dijk-Silos politiek gekleurd is. Terwijl Jerry een sigaret opsteekt vraagt hij aan Ronnie: "Een voorzitter van het kiesbureau mag toch geen politieke kleur hebben? Deze vrouw werkt voor de pres, dan is ze toch niet onafhankelijk? Hoe dan?" Jerry gaat nog verder en stelt dat de verkiezing van 2020 al geregeld is. "Sortu partij yu e denki e go wini? NDP natuurlijk. Ze houden ons niet voor de gek, yere."

'Ik pleit liever voor iemand anders'

DIT ZEGT BESTUURSKUNDIGE August Boldewijn als we hem de stelling voorleggen. "Van Dijk-Silos is wel ervaren genoeg. Dat moet ik voor de correctheid wel vermelden. Ze is een gekwalificeerd jurist die geacht wordt de wet te kennen." Boldewijn zegt dat Van Dijk-Silos al tijdens de periode van president Venetiaan voorzitter was van het OKB. "Dus zij heeft genoeg ervaring. Zij heeft toen zelfs geprobeerd het OKB los te koppelen van de politiek. Het is haar niet gelukt, want het valt nog steeds onder het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze heeft goed werk verricht."

Toch vindt Boldewijn de herbenoeming niet verstandig. "Ik pleit liever voor iemand anders. Er zijn zeven leden in het OKB. Waarom niet een van deze mensen benoemen?" Boldewijn vindt dat de schijn niet moet worden gewekt alsof er sprake zou zijn van persoonlijke beïnvloeding. Zij is adviseur van de president en daarom alleen al zou ik niet voor haar kiezen."

'Ik vind het geen slechte benoeming'

LOTHAR BOKSTEEN, die van 2000-2010 leiding heeft gegeven aan het Centraal Hoofdstembureau, vindt Van Dijk-Silos geen slechte keus. "Zij heeft zoveel jaar ervaring met verkiezingen en zij heeft het OKB handen en voeten gegeven." Boksteen is het niet eens met de kritiek van partijdigheid. Volgens hem heeft Van Dijk-Silos van het OKB een goede organisatie gemaakt. "Tijdens haar voorzitterschap was het OKB veel meer zichtbaar."

Omdat er volgens Boksteen een nieuw en onervaren team op Binnenlandse Zaken zit is het juist belangrijk dat een ervaren voorzitter het OKB leidt. "Het nieuwe team bij Binnenlandse Zaken heeft geen ervaring met verkiezingen. Van Dijk-Silos heeft die wel. Ik zie geen enkele belemmering tegen deze herbenoeming."

'Ik twijfel niet aan haar capaciteiten'

ALS HET AAN DNA-LID William Waidoe ligt gaat deze herbenoeming niet door. "Ik twijfel niet aan haar capaciteiten en deskundigheid. Haar benoeming is een valse start voor de NDP naar de verkiezingen in 2020." Waidoe verwacht dat de voorzitter van een onafhankelijk bureau objectief moet zijn. "Zij is door deze regering gefaciliteerd als juridisch adviseur en is daarom niet objectief. Hoe kan je objectief en onafhankelijk handelen als je adviseur bent van een van de politieke partijen die meedoen aan de komende verkiezingen?"

Beluister de mening van parlementariër William Waidoe: 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina