Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Openheid

COMMENTAAR: Openheid

11/01/2018 12:00

COMMENTAAR: Openheid

 

PARAMARIBO - DE OPVATTING OVER de gedragscode van John van Coblijn die met de nieuwe politieke partij Unopo de verkiezing in 2020 ingaat, hoeft zo slecht nog niet te zijn. Hij hekelt dat politici die vroeger in verschillende coalities hebben gezeten, forse kritiek leveren op president Bouterse, terwijl ze zelf boter op het hoofd hebben, omdat ze kwistig hebben meegedaan aan zelfverrijking of verrijking van politieke vrienden.

De verklaring van Coblijn over politici die profiteren van staatseigendommen en andere voordelen komt min of meer en schijnbaar overeen met wat zich afspeelt rondom ondernemer/assembleelid Ronnie Brunswijk: lucratieve concessies, boot en busvergunningen die zijn ingetrokken door de overheid of niet zijn verlengd. 

Brunswijk spreekt van rancune, terwijl minister Regilio Dodson juist bevestigt dat negen van de tien concessies van de Abop-leider zijn verlengd. Over één concessie is er een dispuut. Deze ligt in het Ndjukagebied, zes kilometer binnen de Grassalco-concessie. Het is de vraag of het geloofwaardig overkomt als Brunswijk naar zijn zeggen mensen optrommelt de straat op te gaan, terwijl er persoonlijke zaken spelen waarover hij met de overheid in de clinch ligt. Zijn positie wordt daardoor verzwakt.

Aan de andere kant handelt de overheid onbehoorlijk en onrechtmatig als contracten met Brunswijk niet worden nageleefd. Dat neemt niet weg dat voordelen die Brunswijk, als lid van de toenmalige coalitie toegeschoven zijn, te denken geven. Als ondernemer kan hij zich beroepen op legaal zaken doen. Dat is het waarschijnlijk ook, maar mensen vallen vaak in dit soort gevallen over de proportionaliteit. 

Begrijpelijk dat burgers teleurgesteld zijn dat zij jaren (moeten) wachten op toekenning van enkele vierkante meters grond, terwijl politici zichzelf of aan hen verwante personen zegenen met haast onmetelijke concessies en vergunningen van uiteenlopende aard, zoals in de transportsector. Ook bij dit laatste voelt Brunswijk zich tekort gedaan. In De Nationale Assemblee wordt schijnheilig gedaan over het grondenrechtenvraagstuk, terwijl het schrijnend is wat politici van het binnenland krijgen die dwars door het marron- en inheemse gebied lopen.

Om te voorkomen dat het vertrouwen in de politiek nog meer afneemt, heeft de overheid de plicht openheid van zaken te geven in alle toekenningen aan vooraanstaande politici of personen die nauw zijn verbonden aan een politieke partij en, dank zij de politiek, vette bankrekeningen hebben. Tegen de achtergrond van het voorgaande is een gedragscode voor politici niet onwelkom. Maar of ze zich daaraan zullen houden, is natuurlijk andere koek.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina