Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Standbeeld Peerke Donders onder vuur

Standbeeld Peerke Donders in Tilburg onder vuur

10/01/2018 00:05 - Van onze redactie

Het standbeeld van Peerke Donders geeft volgens critici  de raciale tegenstellingen uit die tijd weer.

Het standbeeld van Peerke Donders geeft volgens critici de raciale tegenstellingen uit die tijd weer. Foto: Ad Kolen  

TILBURG - Het standbeeld van Peerke Donders in het Wilhelminapark in zijn Nederlandse geboorteplaats Tilburg, roept na 92 jaar weerstand bij sommige mensen op. De roep zwelt aan om het monument aan te passen, of zelfs uit het park weg te halen. Het geeft volgens critici de raciale tegenstellingen uit die tijd weer, met de ‘fier rechtopstaande witte man die hooghartig neerkijkt op een knielende zwarte man’.

Tilburger Herman Fitters zegt zich te schamen voor het beeld van de zaligverklaarde missionaris die in Suriname opkwam voor de melaatsen. Het representeert volgens hem koloniale en raciale verhoudingen. "Dat hoort naar mijn mening niet thuis in de huidige openbare ruimte", stelde hij dinsdag in een opiniestuk in het Brabants Dagblad.

De Tilburgse Keti Koti-werkgroep deelt de mening van Fitters over de uitstraling van het monument. "Wat het uitbeeldt, is superioriteit. De witte man, de katholieke kerk, die de zwarte man eronder houdt. Sta eens stil bij het effect dat dit nog steeds heeft", zegt Mildria Mohaameth van Keti Koti. Van haar hoeft het beeld niet weg. "Maar het lijkt me heel verstandig om op zijn minst meer informatie te geven: wie was hij, wat was de rol van de katholieke kerk, wat is de relatie met nu?"

"Helemaal geen gek idee", reageert secretaris Lout Donders van de Stichting Petrus Donders. Die gaat zijn best doen een informatiebord bij het beeld in het Wilhelminapark te plaatsen. Het beeld wilde volgens de stichting destijds juist uitdrukken dat Peerke Donders 'de melaatsen en de slaven letterlijk overeind hielp'. De stichting gaat in overleg met onder andere de gemeente Tilburg. Ook die wil het gesprek met 'de stad' over het beeld aangaan. Het beeld is in 1926 geplaatst; het is sinds 2002 een rijksmonument.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina