Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Staatsolie uit het dal geklommen

Staatsolie uit het dal geklommen

10/01/2018 10:05 - Eliézer Pross

Staatsolie uit het dal geklommen

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De inkomsten van Staatsolie zijn aanzienlijk gestegen in 2017 ten opzichte van de twee voorgaande jaren. “Intensieve bezuinigingen van de afgelopen twee jaren en een stabiele olieprijs van tussen vijftig en zestig US dollar hebben bijgedragen aan een mooi resultaat”, zegt algemeen directeur Rudolf Elias. Andere belangrijke factoren die meer geld hebben opgeleverd zijn de verdiensten uit de goudinvestering van Newmont en het feit dat de olieraffinaderij steeds beter is gaan draaien.

Het bedrijf heeft 435 miljoen US dollar verdiend uit de operaties van zijn diverse poten. Dat is 18 procent meer dan in 2016. Dit is inclusief de ruim drieduizend kilo goud waar de maatschappij recht op heeft vanwege haar 25 procent aandeel in het goudbedrijf Newmont Suriname. Dit goud heeft een waarde van ruim 70 miljoen US dollars. Het bedrijf eindigt met 108 miljoen US dollar aan winst na aftrek van alle kosten. Dit is acht keer hoger dan de 13 miljoen US dollar in 2016.

Ook de overheid ademde iets beter door de operaties van het bedrijf. Waar de Staat slechts 23 miljoen US dollar aan de operatie overhield in 2016, werd de staatskas het afgelopen jaar gespekt met 91 miljoen US dollar aan winst- en loonbelasting en diverse andere heffingen. Dat bedrag loopt volgens Elias straks op naar honderd miljoen dollars wanneer het bedrijf additionele middelen van Newmont Suriname ontvangt in de vorm van goud royalties.

Wanneer de olieprijs conform internationale voorspellingen tussen de 50 en 60 US dollar blijft hangen de komende vijf jaren, zullen de inkomsten jaarlijks ook boven de 100 miljoen US dollar uitkomen. Na alle bezuinigingen en het verhogen van de efficiëntie, kan het bedrijf leven met prijzen van tussen de vijftig en zestig US dollars. Een belangrijk gegeven volgens Elias is het feit dat zowel de raffinaderij als de goudoperatie nu ook eindelijk bijdragen aan de inkomsten van het bedrijf, waar dat in 2016 nog niet het geval was.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen