Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Puigdemont keert terug als premier

Puigdemont keert terug als premier

10/01/2018 15:08

Carles Puigdemont die nog steeds in ballingschap verkeert.

Carles Puigdemont die nog steeds in ballingschap verkeert. Foto: AFP  

BRUSSEL - Carles Puigdemont moet opnieuw de premier worden van Catalonië. De onafhankelijkheidspartijen Samen voor Catalonië en Republikeins Links zijn het daarover eens geworden.

Tijdens een diner in Brussel dinsdagavond kwamen Puigdemont zelf en de nummer twee van Republikeins Links, Marta Rovira, tot overeenstemming over een tweede termijn voor de afgezette regiopremier. De nummer één van de republikeinen zit nog altijd in voorlopige hechtenis, op verdenking van ernstige misdrijven zoals rebellie en opruiing.

Ook de meest radicale onafhankelijkheidspartij CUP stemt in met de herbenoeming van Puigdemont. 'Onze vier parlementsleden zullen de installatie van een republikeinse regering niet blokkeren', laat een van de CUP-parlementariërs weten. Daarmee schaart een meerderheid van het parlement zich achter de terugkeer van de verdreven Catalaanse leider.

Toch zitten er nog heel wat haken en ogen aan Puigdemonts benoeming. Om aangesteld te worden als regiopremier, moet hij een toespraak houden in het Catalaanse parlement. Puigdemont verkeert echter nog altijd in ballingschap; zodra hij voet op Spaanse bodem zou zetten, wordt hij gearresteerd. De oplossing zou kunnen zijn dat Puigdemont zijn toespraak per videoverbinding houdt, of dat een ander parlementslid zijn tekst voorleest. Het is onduidelijk of dit wettelijk is toegestaan.

Voordat het zover is, moet eerst het Catalaanse parlement worden beëdigd. Dat gebeurt volgende week woensdag, 17 januari. Meteen daarna wordt een nieuw presidium verkozen. De voorzitter van het parlement heeft vervolgens tien dagen om gesprekken voeren met alle partijen én een kandidaat-premier voor te stellen. Op z'n laatst moet de toespraak van die beoogd premier, in dit geval dus Puigdemont, plaatsvinden op 31 januari. VK.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina