Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • BESCHOUWING: Propaganda met een sausje neutraliteit

Propaganda met een sausje neutraliteit

10/01/2018 19:00

Het onderkomen van NII aan de Mahonylaan.

Het onderkomen van NII aan de Mahonylaan.  

BESCHOUWING - Vierentwintig uur per dag overheidsinformatie. Met recht kan gezegd worden dat het Surinaamse publiek nog nooit eerder zo omstandig is geïnformeerd over het wel en wee van een regering. Het Nationaal Informatie Instituut moet werken als een trechter. Alle ministeries en instanties die met de overheid zijn verbonden, sturen informatie op en het instituut formatteert die in een bepaald jasje om vervolgens wel of niet te publiceren.

 Tekst: Euritha Tjan A Way - Beeld: Jason Leysner

ZELFS DE GROOTSTE criticus kan er niet omheen. Het beeld van de overheidscommunicatie ziet er gelikt uit. Dure dronebeelden, dito visuele effecten; het is een lust om naar te kijken. Er zijn duidelijk kosten noch moeite gespaard om het beeldmateriaal top-of-the-line te maken. Maar het bewerken en uitbrengen van informatie en uitnodigingen vanuit zestien ministeries en de daaromheen functionerende organisaties in elkaar zetten, is geen peulenschil.

Voorlichting

In het veld is te merken dat het in elkaar zetten op zijn zachtst gezegd nogal te wensen overlaat. Zo zien voorlichtingsmedewerkers niet zelden mensen van het NII die ook aanwezig zijn op het item. Ook journalisten van de STVS en niet te vergeten de SRS zijn erbij. Allemaal staatsmedia! Heel vaak weten de journalisten niet wat het NII daar doet, of omgekeerd. Om het nog mooier te maken, wordt de informatie die de voorlichtingsdiensten verzamelen niet zelden terzijde geschoven. Er zijn dan ook ministeries (en ministers) die morrend aangeven niet genoeg exposure te krijgen van het Informatie Instituut, maar er niet omheen kunnen. De vraag is hoe effectief dit allemaal is. Zou het niet handiger zijn om, zoals aangegeven, de informatie te verzamelen via de voorlichtingsdiensten om het daarna uit te zenden? Boze tongen beweren dat het NII de informatie vooral giet in een leuk paars (NDP-)jasje.

Vaag

Een ander punt dat een diepe afgang kenmerkte was het incident waarbij de beelden van Cynthia Mc Leod, geschoten in maart 2017, 'even' werden toegevoegd aan beelden van de kerstviering van de First lady van Suriname. Mc Leod reageerde verbolgen en het NII gaf de meest vage verklaring ooit: 'Het Instituut heeft betrouwbaarheid hoog in het vaandel en zal zich daarom nimmer lenen voor misleiding. Wij hebben veel respect voor elke senior burger en kijken met dezelfde hoeveelheid respect op naar de prestatie die is geleverd door deze groep aan de opbouw van de natie. Het gebruik van de foto van deze publieksfiguur moet geheel in dat kader geplaatst worden.'

Geen touw aan vast te knopen. Wel is het duidelijk dat deze communicatiedeskundigen niet snappen dat er met zorg moet worden omgegaan met informatie die de burgerij wordt voorgeschoteld. Het veertje dat elke beleidsmaker het NII bij tijd en wijle in de reet stopt, is dan ook zeer onterecht. Want er mag bij dezen getwijfeld worden aan de juistheid van de informatie. De vraag is natuurlijk? Is er vaker gemanipuleerd met beeld en wat is precies het motief daarbij?

Propaganda

De rubriek 'Pen' op de website 'De Boodschap' van het NII toont aan dat er ook stukken ingezonden mogen worden. In die rubriek verliest het NII het predicaat neutraal, voor zover het dat al had, volkomen. Het wemelt er van boodschappen van de NDP en NDP-gerelateerde schouderklopjes naar de regering toe, terwijl het volk zienderogen achteruitgaat in welvaartsniveau. Nergens is er een kritisch tegengeluid gepubliceerd.

Het versterkt het gevoel van velen dat het informatie-instituut niets anders is dan de propagandamachine van de NDP, gedoopt in een sausje neutraliteit. Het respectloos omgaan met het intellect van de Surinaamse burgers bereikt hiermee een ongekend niveau. Propaganda met overheidsmiddelen is verboden. Maar er is zoveel meer bij wet verboden, en aan veel daarvan stoort deze regering zich niet. Grove volksmisleiding of volksindoctrinatie is de stempel die het NII verdient.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina