Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Omkopen graag!

COMMENTAAR: Omkopen graag!

10/01/2018 12:00

COMMENTAAR: Omkopen graag!

 

‘JE MOET JE mensen omkopen om ze onomkoopbaar te maken’. Dit beginsel houdt in dat je medewerkers dusdanig beloont dat zij zich niet licht zullen laten verleiden tot corruptie en diefstal. Op basis hiervan moeten we ons als samenleving ernstig zorgen maken over de gewapende organisaties. Te weten politiemensen en beveiligers.

Vooral bij beveiligers moet worden voorkomen dat zij zelf rovers worden van hetgeen waarover zij juist moeten waken. Een slechtbetaalde nachtbeveiliger is mogelijk nog gevaarlijker dan een slechtbetaalde politieman. Immers, hoe vaak vernemen we niet dat grote diefstallen met 'hulp van binnenuit' zijn gepleegd. Niet zelden wordt daarbij een strot doorgesneden. "Het is alles behalve rooskleurig binnen de diensten", zegt Sergio Gentle, waarnemend voorzitter van de Bond Beveiligings- en Bijstandsdiensten (BBS). Hij kondigt dan ook 'keiharde' loononderhandelingen aan met het ministerie van Justitie en Politie voor de herwaardering van politiemensen en beveiligers.

Raoul Hellings, voorzitter van de Surinaamse Poilitiebond (SPB), onderschrijft wat Gentle stelt. Een politieman met 23 dienstjaren verdient SRD 2.450 bruto en een rekruut SRD 900. "Waar gaan we naartoe?" werpt Hellings hier terecht de vraag op. Moeten onze spekbewaarders, als het om veiligheid gaat, niet veel beter gespekt worden? Leerkrachten, verplegend ziekenhuispersoneel en politiemensen hebben met elkaar gemeen dat zij waken over wat essentieel is voor een humane samenleving: onderwijs, gezondheid en veiligheid. Geen dienstverleningen waarbij vraag en aanbod bepalend zijn voor de beloning. Veel moet dan ook worden bekostigd via belastingen, dus met gemeenschapsgeld.

Het is voor landen lastig hierin de juiste balans te vinden tussen uitgaven en kwaliteit. Eigenlijk zouden het dienstverleningen moeten zijn die tot de bestbetaalde behoren, maar de realiteit is nu eenmaal anders. We vinden onderwijs, gezondheid en veiligheid heel belangrijk maar willen zo min mogelijk eraan uitgeven. Daarentegen smullen we ervan dat één voetballer ruim een half miljoen euro per week opstrijkt. Er mag nooit een rechtvaardiging zijn voor diefstal of corruptie, maar dat is een utopische gedachte voor een ideale wereld die niet bestaat. De realiteit is weerbarstiger.

Minister Welzijn heeft niet lang geleden 'gegarandeerd' dat ons veiligheidsgevoel zal 'terugkeren'. Hoe dan met een politiekorps dat zijn leden niet eens naar behoren kan kleden? Welzijn doet er goed aan om aan de onderhandelingstafel de gewapende organisaties flink om te kopen. We leven immers weer in een tijd dat je bij verkeerscontroles mag kiezen tussen een fikse verkeerboete of het geven van een 'soft'.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina