Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Politie weet niet van ronselen drugsbende

Autoriteiten niet op de hoogte van ronselpraktijken drugsbende

10/01/2018 09:11 - Van onze redactie

Gevangenispredikant John Wotherspoon.

Gevangenispredikant John Wotherspoon. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Lokale autoriteiten zijn niet op de hoogte van ronselpraktijken van een Nigeriaanse drugsbende in Suriname. “De afdelingen die dat zouden moeten weten, zijn vooralsnog niet op de hoogte”, zegt Humphrey Naarden, hoofd van de Anti-Narcoticabrigade. Een gevangenispredikant in Hong Kong, John Wotherspoon, heeft in een interview met de Ware Tijd gezegd dat er in Suriname zeker drie handlangers aanwezig zijn van de drugsmaffia die vanuit Brazilië opereert.

Zij zouden in opdracht van hun drugsbazen op zoek gaan naar behoeftige mensen die dringend geld nodig hebben. Die worden misleid, bijvoorbeeld onder het mom dat ze werk kunnen vinden in het zuiderbuurland. In Brazilië aangekomen worden ze geronseld door de drugsmaffia en gedwongen om drugs te smokkelen naar landen zoals Hong Kong. De gevangenispredikant is al jaren bezig met een 'tegencampagne' om de drugsbazen de pas af te snijden.

Hij zegt dat er in Hong Kong, zijn werkgebied, zeker negen personen uit Suriname vastzitten voor drugssmokkel. Hij is via hun verhalen gekomen achter de informatie van het drugsnetwerk hier. Hoewel hij zegt dat de autoriteiten niet op de hoogte zijn van de informatie, benadrukt Naarden dat hiermee niets wordt ontkend of bevestigd. Hij weet wel dat er een Nigeriaanse drugsbende actief is in Brazilië. Of die ook een netwerk hier heeft weet hij niet.

De krant heeft inzage gehad in een lijst met namen van de uit Suriname afkomstige gevangenen in Hong Kong. Ook de namen van de drie handlangers die lokaal opereren zijn bij de redactie bekend. Wotherspoon was vorige week in Suriname als onderdeel van zijn tegencampagne in landen in Zuid-Amerika. Hij kiest er liever voor om de informatie met de media te delen dan met officiële autoriteiten. Hij zegt dat eerder te hebben geprobeerd in andere landen maar er is, kennelijk vanwege belangen, verder niets mee gedaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina