Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Pluimveesector kijkt terug op slecht jaar

Pluimveesector kijkt terug op slecht jaar

09/01/2018 07:08 - Aidy Pinas

Pluimveesector kijkt terug op slecht jaar

Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - “Slecht”, zo omschrijft Peter van Dijk van de Associatie Pluimveesector Suriname het jaar 2017 in één woord. Hij zegt dat de producenten in de eerste maanden van het jaar met een enorm overschot zaten. Dit zou zijn ontstaan omdat de aangekondigde ontmoediging van kipimport door de minister van Landbouw Veeteelt en Visserij niet is doorgegaan.

Eind 2017 zaten de producenten opnieuw met een overschot, ondanks de verhoging van de importheffing door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T). "Het gevolg hiervan is dat we verlies hebben geleden. We merken nog niets van de 40 procent importheffing. De prijs van sommige buitenlandse producten is op hetzelfde niveau van vóór de invoering van de maatregel gebleven. Het effect hebben we dus nog niet echt gezien." Het overschot is volgens Van Dijk wel iets minder, mogelijk deels door de smokkel van kip en kipproducten uit Suriname.

Hij hoopt dat de sector het dit jaar beter zal doen. Dit kan als de overheid de juiste maatregelen neemt. Eén daarvan is de invoering van standaarden voor kip en kipproducten. Die zijn al bijna drie jaar goedgekeurd door het parlement, maar de operationalisering blijft uit. "Als de maatregel wordt doorgevoerd mogen we een betere toekomst tegemoet zien, omdat de oneerlijke concurrentie met zowel import als lokaal geproduceerde kip zal afnemen. Het is niet eerlijk dat een deel van de producenten volgens standaarden werkt."

HI en T heeft toegezegd de standaarden te verheffen tot technische voorschriften. "Hopelijk gebeurt dat nog dit jaar", stelt Van Dijk. Hij is hoopvol over een aangekondigd project om voer uit rijst te produceren. De particuliere sector is dit op twintig hectare grond aan het voorbereiden. Als dit project slaagt, kunnen de kwekers goedkoper voer kopen, waardoor de kostprijs zal dalen, aldus Van Dijk.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen